As Oy Porin Villa Sun

Kohde: paritalo

As Oy Porin Villa Sun

  • Paritalo, 101,5 ja 71 m2
  • Asuntomessut 2018 Porin Karjarannassa
  • Rakennuttaja ja urakoitsija: Sata-San Oy
  • Pää-, arkkitehti- ja rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Kaappo Oy
  • Kivitalopakettitoimittaja: Lammi-Kivitalot Oy

As Oy Porin Villa Sun -paritalo on kyseessä on yhteistyökohde sanan parhaassa merkityksessä. Rakennuttaja ja urakoitsija Sata-San Oy:llä sekä pää-, arkkitehti- ja rakennesuunnittelija Insinööritoimisto Kaappo Oy:llä on monien vuosien ja monien kohteiden kokemus yhteisten laatukohteiden rakentamisesta. Tuttu yhteistyökumppani on myös Lammin Betoni Oy, jonka kivitalopaketti kohteessa on.

Paritalon 71 kerrosneliön, yksikerroksinen kompakti asunto rakennettiin perheen parikymppiselle pojalle. Isompi, 101,5 kerrosneliön perheasunto on kaksikerroksinen.

Syntyi valoisa, selkeälinjainen paritalo, joka kätkee sisälleen monipuolista asumista. Suuret lasipinnat ja avoimet yhteiset tilat tuovat valoa ja avaruutta sisätiloihin. Vaaleaksi rapattuun julkisivuun tuo alueeseen liittyvää merihenkisyyttä tummanharmaa metallikaseteilla verhottu osa.

Harkko perustusten ja rungon päämateriaaliksi ja sitä kautta Lammi Kivitalopaketti valikoitui monen asian summana. Tärkeä asia oli myös aikataulu, pitkästä tavarasta ei olisi ehtinyt kohdetta toteuttaa. Kivitalopakettiin kuuluivat myös ikkunat, ovet, yläpohjarakenteet, kattotuolit ja lämmöneristeet.

Karjarannan alue on vanhaa merenpohjaa, joten rakennukset paalutettiin. Betonianturat tehtiin Lammin valmisanturamuoteilla ja harkoilla. Ulkoseinien harkkojen ontelot valettiin ladonnan jälkeen betonimassalla. Syntyi luja, yhtenäinen rakenne. Tuulettuvan ontelolaatta-alapohjan alla on ryömintätila. Isojen ikkunoiden kohdalla on puurunkoinen osa.

Rakennustekninen mallikohde

Porin Villa Sun sai messujen Rakennustekninen mallikohde -tunnustuksen.

”Paritalo on taitavasti suunniteltu ja rakentamisen viimeistelyyn on panostettu. Talon pohjaratkaisu oli valitsijoiden mieleen, lopputulos on varsin asumismyönteinen. Rakennuttaja on vahvasti tiennyt mitä haluaa, ja talosta on syntynyt rakennuttajansa näköinen koti. Tiloja on selvästi mietitty käytön kannalta, jonka lisäksi suunnittelussa on huomioitu oivasti hyvät tekniset ratkaisut”, todetaan Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry:n myöntämän tunnustuksen valintaperusteluissa.

RKL palkitsee vuosittain asuntomessukohteen. Tällä kertaa voittajan valinnassa korostuivat erityisesti talon käytettävyys ja sen hyvä tekninen toteutus.

Porin asuntomessujen kohde nro 24. As Oy Porin Villa Sun asunto A. Kuva: Tomi Glad
Porin asuntomessujen kohde nro 24. As Oy Porin Villa Sun asunto A. Kuva: Tomi Glad