Muuratussa julkisivussa sijaa leikillekin

Helsingin Kruunuvuorenrannassa näkee, miten tiilirakenne mahdollistaa moni-ilmeiset ja -ulotteiset julkisivut.

Tiilireliefejä, puhtaaksimuurausta, rappausta ja slammausta sekä eri värejä on sulassa sovussa toisiaan korostaen ja täydentäen.

– Julkisivujen suunnittelussa on nyt vireillä suuntaus, jossa suositaan runsaampia pintoja, värejä ja muotoja eikä haeta enää vain minimalistisen sileää pintaa. Julkisivuihin suunnitellaan selvästi enemmän erilaisia struktuureja ja tutkitaan uusia tapoja käyttää materiaaleja, toteaa arkkitehti SAFA Santeri Lipasti Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy:stä.

Huttunen-Lipasti Arkkitehdit on suunnitellut Kruunuvuorenrantaan Helsingin ATT:lle useamman asuinkerrostalon. Kaava edellytti käytettävän julkisivuissa tiilirakennetta sekä puhtaaksimuurattuna, rapattuna että slammattuna. Samoin piti toteuttaa reliefimuurausta.

– Tämä innosti meitä miettimään tiilen kolmiulotteista käyttöä eli miten erilaisilla ladonnoilla, limityksillä ja saumaustavoilla saataisiin aikaan julkisivuun erilaista ilmettä. Se vahvisti myös ajatuksiamme siitä, että tiilirakenteisten julkisivujen työkalupakki on hyvin monipuolinen, Santeri Lipasti sanoo.

Hän muistuttaa kuitenkin, että rakennuksen julkisivu on aina osa suurempaa kaupunkikuvallista kokonaisuutta, johon sen tulee ensisijaisesti istua.

Lue laajempi artikkeli tästä linkistä