Harkot

Pienkerrostalon runko tehokkaasti harkoista

Harkko on turvallinen, nopea ja kustannustehokas ratkaisu myös pienkerrostalojen runkomateriaaliksi

Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy:ssä on suunniteltu viime vuosina useampia harkkorakenteisia pienkerros- sekä rivitaloja ja uusia kohteita on suunnittelussa.

– Tällä hetkellä tehdään paljon riskirakenteita. Harkko on tältä osin hyvin varma valinta suhteessa moneen muuhun rakennusmateriaaliin, arkkitehti SAFA Mari Matomäki toteaa.

Tammikuussa 2019 valmistui Basso Building Systems Oy:n rakennuttama As Oy Helsingin Varjakka Tankovainiolle. Hanke on osa Helsinki Kerrostalo -projektia, jossa kehitetään kohtuuhintaista asumista ja myös täydennysrakentamiseen soveltuvaa talotyyppiä. Taloyhtiö koostuu nelikerroksisesta kerrostalosta sekä luhtityyppisestä ratkaisusta, jossa on pientaloasuntoja kahdessa kerroksessa.

– Harkkorakentaminen sopiikin erinomaisesti enimmillään nelikerroksisiin pienkerrostaloihin. Tosin Keski-Euroopassa on tehty korkeampiakin.

Mari Matomäki sanoo olevansa ”kaikin puolin yllättynyt” harkkorakentamisen eduista niin suunnittelussa kuin toteuttamisessa. – Esimerkiksi harkkojen mitoituksen ansiosta asuntojen huonekorkeus on suurempi ja asunnoista tulee väljiä sekä avaria.

– Harkkorakentaminen sopii erinomaisesti myös täydennysrakentamiseen. Logistiikka ja varastointi pienillä tonteilla on hankalaa, mutta harkot ovat yhden miehen liikuteltavissa. Eikä harkkoja tarvitse odotella. Niitähän saa kuin rautakaupasta ja kun käytössä on sama tuoteperhe, tekotapa on kaikille tuttu, Mari Matomäki sanoo.

– Harkkorakentamisessa voidaan suunnitelmia muuttaa joustavasti vielä rakennusvaiheessa ja korjata helposti mahdollisia työvirheitä. Harkkorakentamisella saadaan myös selvää kustannusetua.