Ajankohtaista

Tikkuaskitalot löysivät laatunsa ja paikkansa

Tilaaja halusi rakentaa kestävän ja kauniin talon – ja antoi arkkitehdeille vapaat kädet. Näin arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara Avanto Arkkitehdit Oy:stä saivat mieluisan, mutta harvinaisen toimeksiannon.

– Rakennuttaja tilasi nimenomaan arkkitehtuuria ja laatua. Meille annettiin ennakkoluulottomasi vapaat kädet ja mahdollisuus luovaan työhön sekä ongelmanratkaisuihin eikä valmiita vaatimuksia, Anu Puustinen toteaa hyvillään.

Loiva rinnetontti sijaitsee meren läheisyydessä ja rajautuu pohjoispuoleltaan katuun. Ympäröivät rakennukset edustavat eri aikakausien pientaloarkkitehtuuria.

– Tehtävänä oli suunnitella kaksi erillistaloa siten, että rakennukset asettuvat luontevasti tontille, tarjoavat molemmille taloille yksityisyyttä ja parhaat mahdolliset näkymät, Anu Puustinen kertoo.

Arkkitehtuuri edellä

Tilaajat kertovat halunneensa rakentaa kestävän ja kauniin talon, joka eroaa selvästi rapatuista valkoisista kuutioista, joita on rakennettu Suomeen viime vuosina tuhansia.

– Menimme siis arkkitehtuuri edellä. Tiili oli alusta alkaen mielestämme parhaiten luontoon ja tontillemme istuva pintamateriaali. Pidimme mittasuhteiltaan pitkää ja kapeaa tiilimallia kauniina. Löysimme Wienerbergerin mallistosta hollantilaisen tiilen, joka sopi väriltään täydellisesti tontilla olevien mäntyjen runkojen värin pariksi, tilaaja kertoo.

Julkisivujen limitys on sekalimitystä, sattumanvaraisen elävää. Tiilityyppi on pitkä, matala rouhea täystiili, jossa on kirjava poltto ja männyn kaarnaa muistuttavat sävyt. Julkisivut ja ulokkeiden alapinnat on ohutsaumamuurattu mustalla tiivislaastilla ilman jälkisaumausta. Näin muurattaessa tiilipinta korostuu saumojen jäädessä syvemmälle varjoon.

Lue laajempi artikkeli