Ajankohtaista

Leppäkerttu ihastuttaa myös kouluna

Leppäkertun koulu Leppävirralla sai Kuntarahoituksen kunniamaininnan kestävän rakentamisen valinnoista. Syksyllä 2018 valmistunut koulu tehtiin helppohoitoiseksi, kestäväksi ja sisäilmaltaan mallikelpoiseksi.

– Kunnilla on merkittävä rooli ympäristöasioiden kehityksen ohjaamisessa. Kunnat käyttävät runsaasti lämpö- ja sähköenergiaa, omistavat ison kiinteistömassan ja muokkaavat yhdyskuntaa kaavoituksen kautta, Leppävirran kunnanjohtaja Matti Raatikainen sanoo.

Leppävirta tarvitsi uuden ja monikäyttöisen koulurakennuksen. Suunnitteluun panostettiin ja rakennukselle haettiin Kuntarahoituksen vihreää rahoitusta.

Kestävää rakentamista

Kuntarahoituksen vihreää rahoitusta myönnetään hankkeille, joissa syntyy selkeitä ja mitattavia hyötyjä ympäristölle. Rahoituspäätökset tekee puolueeton asiantuntijaryhmä.

Materiaalivalinnoilla vaikutetaan rakennuksen elinkaaritaloudellisuuteen ja käytön aikaisiin ylläpitokustannuksiin. Kivirunko on kestävä ja vikasietoinen myös mahdollisissa vesi- ja vuotovahinkotapauksissa. Tiilijulkisivu kestää aikaa teknisesti ja esteettisesti ilman suuria huoltotoimenpiteitä. Massiivisena rakenteena tiili myös tasaa lämpötilaeroja, jolloin talvella lämmitysenergiaa säästyy ja kesällä jäähdytystarve vähenee.

– Leppäkertun koulun julkisivu on tiiliverhottu. Klassisen ja käsinlyödyn punatiilen valinta julkisivutiileksi korostaa rakennuksen ajattomuutta ja pitkäikäisyyttä, Wienerbergerin markkinointipäällikkö Maiju Paasiviita toteaa.