Ajankohtaista

Opet harjoittelevat terveessä koulussa

Lapin yliopiston harjoittelukoulun laajennus aivan Rovaniemen keskustassa nivoo yhteen eri aikakausien rakennukset, mutta on samalla tämän hetken arkkitehtonista ilmaisua ja uuden tyyppinen, kennoharkolla tehty massiivirakenne. Laajennus tuli ajankohtaiseksi, kun koulu laajeni alakoulusta yhtenäiskouluksi ja yläkoululle tarvittiin uusia tiloja.

– Päärakennus ja lisärakennus sekä kaupungin keskustassa sijaitsevan koulun tiivis piha määrittivät suurelta osin uuden laajennuksen luonteen, arkkitehtuurin, materiaalit ja tilaratkaisut. Suuri haaste oli löytää pihalta tilaa laajennukselle ja saada laajennus liitettyä muuhun kouluun sisäyhteydellä, sanoo arkkitehti SAFA Hanna-Maija Tervo alt Arkkitehdit Oy:stä. – Tilaaja ja käyttäjä olivat kiinnostuneita rakennusten terveellisyydestä ja sitä kautta massiivirakentamisesta. Tärkeää oli myös se, että laajennus sopisi ympäristöönsä kauniisti.

Yksiaineisia rakenteita

Hanna-Maija Tervo pohti, miten toteuttaa tilaajan toivoma massiivinen rakenne. – Tiiviiseen kivitalokortteliin kaupungin keskustassa ei sopinut materiaalina puu, ainakaan tässä kokoluokassa. Massiivitiili sopi mitä mainioimmin 50-luvun koulun osaksi. Kennoharkolla saavutettiin järkevä seinävahvuus, Tervo kertoo.

Poroton-kennoharkkoa käytettiin ulkoseinissä, jotka toimivat myös kantavana rakenteena. – Kaiken kaikkiaan tavoitteena oli käyttää turvallisia ja terveellisiä sekä kestäviä ja ajan patinaa sietäviä materiaaleja. Julkisivussa käytettiin samoja materiaaleja, joita muissa koulun rakennuksissa jo oli.

Laajennus on toteutettu Terve talo -kriteerien mukaisesti.

– Puhdas ja terveellinen sisäilma on turvattu muun muassa siten, että rakenteet ovat yksiaineisia, pinnoitteet vesihöyryä läpäiseviä ja sisäpintojen käsittelyissä sekä pintamateriaaleissa on huomioitu massiivirakenteiden kosteuskäyttäytyminen.

Esimerkiksi alapohja on kiillotettua betonia, sitä ei ole pinnoitettu. Rakennus on suojattu ulkoverhouksella. Rakennuksessa on myös radontuuletus.  – Tiili sisätilan pintana sitoo itseensä kosteutta kesällä ja syksyllä ja luovuttaa sitä talvella, kun sisällä on kuivaa. Kouluissa on vähän kosteuden lähteitä ja suuri sisäilmahaitta onkin liian kuiva ilma talvella.