Ajankohtaista

Kerralla oikein ja kestävää pintaa

Rappari on yksi perinteisimmistä rakennusalan ammateista. Tuotteet ja työtavat ovat kehittyneet, mutta rappaus on edelleen hyvin käsityövaltaista.

– Hyvistä ammattilaisista on pula ja nuoria kaivataan alalle, toteaa palkkarapparista aikoinaan alan yrittäjäksi ryhtynyt Markku Kaukinen.

Työ tekijäänsä opettaa -sanonta pitää hyvin paikkansa rappaushommissakin, tosin yleensä alalle tullaan ensin apupojaksi ja kokeneemmat rapparit neuvovat tulokkaita. – Alalla toimitaan edelleen hyvin pitkälti mestari ja kisälli -mallilla, Markku Kaukinen sanoo. Hän perusti Maskussa julkisivurappauksiin erikoistuneen Kauhax Oy:n vuonna 1995.

Tarpeeksi seinää takana

Markku Kaukinen sanoo, että rappausta ei voi opiskella kirjoista ja pulpetissa, vaan pitää olla ”riittävästi seinää takana”.  – Ongelmana on pula kunnon osaajista. Uudet työntekijät täytyy valita tiukan seulan kautta. Moni vakuuttaa osaavansa rapata ja maalata, vaikka totuus onkin ihan toinen Jo yhden tai kahden rappausmenetelmän oppimisessa menee parikin vuotta. Täysiverinen rappari osaa kaikki järjestelmät alusta loppuun, mutta itsenäiseen työskentelyyn pystyy vasta useamman käytännön vuoden jälkeen.

– Kyllä meillä rappareilla varmaan kaikilla on halu nähdä rakennus valmiina. Työmaalla meitä odottaa harmaa kivikasa, mutta kun poistumme sieltä, talo on saanut värinsä ja lopullisen ulkonäkönsä.

Oma työ kerralla oikein

Rappaus on käytännössä edelleen käsityötä – ja hyvän rappaajan kädenjäljen tunnistaa.

– Suorat seinät, tasaiset värit, huolella tehdyt liittymäkohdat ja huoliteltu ulkonäkö, Markku Kaukinen luettelee onnistuneen rappauksen tunnusmerkkejä.

– Ensin seinästä laittaa merkille sen yleisilmeen, mutta aika nopeasti näkee, onko rappaus tehty huolella vai vähän sinne päin. Rappaus pitää tehdä suunnitelmien mukaan. Muuten pinta vaurioituu hyvinkin äkkiä, ei se monta vuotta kestä.

– Omat työt täytyy tehdä niin, että niitä ei tarvitse korjata, koska se ei kannata. Toisaalta, jos suunnitelmissa on jotain sellaista, joka ei meidän mielestä tule kestämään, ilmoitamme asiasta tarjousta antaessamme.

Perinteitä ja uusia tuulia

– Lähes jokaisella työmaalla on käytössä erilaisia rappauksia riippuen muun muassa rappausalustasta ja minkälaisissa olosuhteissa rakennus on. Esimerkiksi tuulettuvan levyrappauksen käyttö on lisääntynyt todella paljon johtuen sekä ilmaston muutoksesta että rantarakentamisen lisääntymisestä. Silikonihartsipohjaiset, valmiiksi kosteat laastit ovat syrjäyttämässä perinteisiä sementti- ja kalkkisementtipinnoitteita varsinkin uudisrakentamisessa. Rappauksen väriskaalakin on laaja. Värien käyttö onkin viime aikoina lisääntynyt. Harva uusi kerrostalo on yksivärinen, Kaukinen toteaa.

Oikean rappauksen tekemiseen Kaukinen antaa hyvän käytännön vihjeen: – Kun käyttää saman valmistajan yhteensopivia ja testattuja tuotteita sekä tekee rappaustyön valmistajan ohjeiden mukaan, saa myös asialliset takuut – jotka voi sitten antaa edelleen työn tilaajalle.

Sivun yläosan työmaakuvat on otettu Kaarinassa syksyllä 2019 ja parissa kuvassa mukana toimitusjohtaja Markku Kauhanen Kauhax Oy:stä.