Ajankohtaista

Kuivatuotteet ja laastit osa kivirakentamista

Kuivatuotteet ja laastit ovat harkkojen, tiilien ja betonielementtien ohella keskeinen ja välttämätön osa kivirakentamista. Niissä toteutuvat myös kaikki kivirakentamisen edut. Tuotteet ovat palamattomia ja kestävät kovetuttuaan hyvin kosteutta.

Volyymiltään merkittävin osa raaka-aineista eli kiviainekset tulee Suomesta ja sideaineena toimiva sementti on kotimaista, mutta lisäaineet ovat yleensä tuontitavaraa. Suomessa valmistettujen kuivatuotteiden ja laastien kotimaisuusaste on kuitenkin yli 80 prosenttia.

Kotimaisia merkittäviä valmistajia on muutama kuten Fescon Oy, Lakan Betoni Oy ja Saint-Gobain Finland Oy/Weber. Lisäksi on pienempiä toimijoita ja maahantuojia.

Kuivatuotteet ja laastit valmistetaan automatisoiduissa tuotantolaitoksissa ja valmistusprosessi on periaatteessa suhteellisen yksinkertainen. Oleellisinta on tuotteiden valmistusreseptit eli mitä raaka-aineita käytetään ja minkä verran – yksinkertaisimmissa tuotteissa saattaa olla vain muutama raaka-aine, kun taas monimutkaisimmissa lähes parikymmentä. Kaikki tuotteet ovat pitkällisen tuotekehityksen tuloksia ja monin tavoin testattuja.

Tuotekehityksen pääsuuntauksena on pyrkimys saada työ tekijälleen mahdollisimman yksinkertaiseksi, riskittömäksi ja nopeaksi. Kuivatuotteiden ja laastien käyttäjän täytyy tietää, mitä ollaan tekemässä ja mitä tuotteelta käyttökohteessa vaaditaan kuten lujuus, maksimitäyttö, vaadittava rasitusluokka, pumpattavuus ja soveltuvuus ulkokäyttöön.