Ajankohtaista

Lammi antoi puheenvuoron nuorille

Katve, Alto ja Lyhty sekä 43 muuta nuorten suunnittelijoiden tekemää ehdotusta otti osaa Kivitalon uusi muoto -suunnittelukilpailuun. Lammi Kivitalon järjestämä kilpailu oli suunnattu  rakennusarkkitehti- ja arkkitehtiopiskelijoille.

– Sekä  vastausten määrä että korkea taso pääsivät yllättämään. Lähes kaikki ehdotukset olivat kunnianhimoisia ja pitkälle harkittuja. Kärki kuitenkin erottui eli palkitut ja kunniamaininnan saaneet suunnitelmat ovat lähes toteuttamisvalmiita,  toteaa Lammin Betoni Oy:n markkinointi- ja kehityspäällikkö Markus Inkiläinen.

– Omakotiasuminen on suomalaisten suosituin asumismuoto. Nuoret aikuiset ja lapsiperheet haaveilevat omakotitalosta, jossa on oma piha, ja joka on lähellä luontoa. Innokkaimpia muuttamaan ovat 18–34-vuotiaat nuoret aikuiset, joista 66 % suunnittelee muuttoa, siteeraa Lammi Kivitalojen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Marjo Mäki tuoretta tutkimusta.

– Niinpä annoimme puheenvuoron nuorille. Miten asuminen muuttuu, ja millaisia muotoja ja ratkaisuja se tuo kaupunkipientaloihin sekä tulevaisuuden pientaloihin? Ratkaisut syntyvät tulevaisuuden tekijöiltä. Kivitalon uusi muoto –suunnittelukilpailun tavoitteena löytää ennakkoluulottomia näkemyksiä suomalaiseen pientalorakentamiseen.

”Ainutlaatuinen mahdollisuus”

Kilpailussa oli kaksi kategoriaa: kaupunkitalo ja tulevaisuuden talo.

Kilpailussa ensimmäisen palkinnon voittivat Anni Marttinen ja Eevi Lindroth ehdotuksellaan ”Katve”, toisen Stina Virran ja Aku Heiskasen ”Alto” ja kolmannen Roosa Tissarin ”Lyhty”. Lisäksi jaettiin viisi kunniamainintaa.

– Tämä kilpailu oli meille ainutlaatuinen mahdollisuus. Saimme näyttää, mitä osaamme ja samalla pääsimme tutustumaan käytännön suunnitteluun työelämässä. Harkko oli meille materiaalina uusi ja vaikka mitoitus olikin hieman haasteellista, saimme nähdä harkkorakentamisen mahdollisuudet. Siitä on meille varmasti hyötyä työelämässä, Anni Marttinen totesi.

Helmikuun alussa pidetyssä julkistustilaisuudessa voittajille ojennettiin rahapalkinnot. Lisäksi kaikki voittaneet sekä yksi kunniamaininnan saanut ehdotukset otettiin mukaan Lammi Kivitalojen tuoreeseen Ideakirjaan.

”Tulevaisuus on talon sisällä”

Osanottajat olivat myös kommentoineet pientaloa ja sen tulevaisuutta. Tässä pari:

– Tulevaisuuden kivitalon ei tarvitse olla futuristinen tai pröystäilevä. Tulevaisuus on talon sisällä, ja ulkoasun on kestettävä aikaa. Tulevaisuuden talo huomioi perinteet lisäten niihin hillittyä nykyajan rakennustekniikan mahdollistamaa ilmettä.

– Pientalo parhaimmillaan antaa asukkaalle mahdollisuudet omannäköiseen elämään. Tämä tuo tarpeen asunnolle muokkautua eri asumistilanteisiin ja antaa sen elää asujansa mukana. Yksilöllinen pientalo syntyy yksinkertaisista raameista, jotka antavat rajattomat mahdollisuudet tehdä siitä itselle oman, yksilöllisen kodin.

Seuraavassa Kivestä Muuraamalla -lehdessä julkaistaan aiheesta laajempi artikkeli.

1. palkinto: Anni Marttisen ja Eevi Lindrothin ”Katve” (Tampereen yliopisto, Arkkitehtuurin yksikkö)
2. palkinto: Stina Virran ja Aku Heiskasen ”Alto” (Oulun yliopisto, Arkkitehtuurin yksikkö)
3. palkinto: Roosa Tissarin ”Lyhty” (Metropolia AMK, Rakennusarkkitehtuuri)