Ajankohtaista

Miljoonan tiilen urakka

Kaupunkiympäristötalo kokoaa valmistuessaan kesällä 2020 Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan palvelut saman katon alle.

Näyttävin muuratuin holvikaarin varustettu Kaupunkiympäristötalo noudattelee julkisivultaan Kalasataman teollisten tiilirakennusten ilmettä. Julkisivut ovat kokonaan tiilestä ja niitä rakennukseen uppoaa yli miljoona. Muurarien työhön haastavan elementin tuo se, että ikkunoita on lähemmäs 800. Sen vuoksi pilarimuurausta riittää ja pieniä tiilenpätkiä menee paljon.

Yksi talon erikoisuus on myös julkisivun suuret kaaret. Niitä on seitsemän, joista neljä on yhden kerroksen korkuisia ja kolme kahden kerroksen korkuisia. Lisäksi yksi kaari sijaitsee talon kulmassa. Tiilet on muurattu kaaren muottiin ja ramloitettu eli kiinnitetty tiilisitein tiheästi yläpuoliseen valuun. – Kaarien tekeminen on ollut selvästi hitaampaa kuin talon muut muuraustyöt, KJL Muuraus Oy:n Kalle Lahtinen kertoo.

Kaupunkiympäristötalo rakentuu Skanskan projektinjohtourakkana. Kalle Lahtisen ja hänen veljensä Joonas Lahtisen omistama KJL Muuraus vastaa muurauksista Skanskan aliurakointina. Työmaalla on heidän yrityksestään noin kymmenen miestä tekemässä varsinaisia muurauksia ja oheistöissä saman verran. Kalle Lahtinen ei toimi kohteessa vain pomona, vaan osallistuu aktiivisesti muuraustöihin.

Muuraus on vahvasti käsityöammatti ja hyvä kädenjälki kertoo laadusta. – Se innostaa myös itseäni ja tuo ylpeyttä omasta työstä. Jos on haastava kohde, voi työn jäljestä analysoida päivittäin oman tekemisen tason, pohtii muurauksia vuodesta 2002 tehnyt Lahtinen. 

Yli 40 000 neliömetrin laajuinen Kaupunkiympäristötalo koostuu seitsemästä maanpäällisestä kerroksesta ja yhdestä maanalaisesta kerroksesta. Rakennukseen tulee 1 100 työpistettä yhteensä noin 1 500 työntekijälle.