Ajankohtaista

”Kiertotalous on huikea mahdollisuus”

– Meidän pitää asennoitua rakennusmateriaalien kierrätykseen kunnianhimoisesti ja rohkeasti. Ongelmat pitää kääntää mahdollisuuksiksi – ja oikein toteutettuina myös kannattavaksi liiketoiminnaksi, sanoo arkkitehti Ditte Lysgaard Vind tanskalaisesta Lendager Groupista.

Tanskassa valmistui vuonna 2019 kolme ”resurssitaloiksi”  kutsuttua asuinkerrostaloa, joiden julkisivut on tehty vanhan olutpanimon tiiliseinistä irrotetuilla moduuleilla. Resurssitalojen kysyntä yllätti rakennuttajan ja lisää vastaavia kohteita on tulossa, Lysgaard Vind lupaa.

– Nyt suunnittelemme hyvin saman tapaista projektia ja voimme hyödyntää pilotista saamaamme oppia, hän sanoo.

Opeista yksi tärkeimmistä oli, että prosessin pitää olla kunnossa. – Ja varsinkin se, että älä koskaan sano heti ”ei”. Kun ongelmia tulee, pitää vaan hakea ratkaisua. Täytyy myös testata, testata ja testata – kaiken pitää toimia myös käytännössä. Ideoiden ja kokeilujen kautta mennään pienin askelin eteenpäin.

Vanhan panimon julkisivuista irrotettiin tiiliä moduuleina, joita käytettiin sandwich-rakenteen tapaan. 1960-luvun jälkeen muuratusta rakenteesta ei saa irrotettua tiiliä yksitellen, koska nykyinen laasti on kestävämpää kuin tiili.

– Moduulien irrottaminen käsin laikalla olikin hyvin työlästä. Nyt yliopistolla tutkitaan, miten tuon työvaiheen voisi automatisoida, jonka jälkeen toimintamalli olisi helpommin skaalattavissa, Ditte Lysgaard Vind kertoo.

Lysgaard Vindin mukaan Tanskassa on 50 000 rakennusta odottamassa purkamista ja samaan aikaan on huutava tarve uusille rakennuksille. – Nämä kaksi asiaa yhdistämällä saadaan myös uudenlainen ulottuvuus kierrätykseen liiketoimintana.