Ajankohtaista

Tiilijulkisivu puhtaaksi kuivajääpuhalluksella

Sippolan punatiilikirkko on Anjalankosken seurakunnan pääkirkko ja kuuluu Kouvolan seurakuntayhtymään. Kirkko puhdistettiin kesällä 2019 ulkoasultaan käyttämällä kuivajääpuhallusta. Valmista tuli kolmessa päivässä ja lopputulos on siisti. Kuivajääpelletit siistivät julkisivun hellävaraisesti ja kirkon rakenteet pysyivät kuivina.

Kirkon julkisivuun oli kertynyt jäkälää vuosikymmenten aikana. Tihein kasvusto oli rakennuksen varjoisella puolella puiden lähellä. Vihreä jäkälämatto erottui punaisesta tiilipinnasta paljain silminkin. Aluksi kuivajääpuhallusta testattiin muutaman neliön alueelle. Koe osoitti menetelmän soveltuvan kirkon vanhan tiilijulkisivun siistimiseen. Kuivajääpellettejä puhallettiin paineilmalla tiilipintaan, pelletit kaasuuntuivat, haihtuivat ilmaan, puhdistivat pintaa ja punatiiliverhous paljastui kaikessa loistossaan.

Kuivajääpuhallus poistaa tiilijulkisivusta muun muassa jäkälää, sammalta, levää ja homerihmastoa. Kuivajääpuhallusta pidetään turvallisena ja siistinä puhdistustapana. Se ei kastele pintaa, ja on tämän vuoksi rakenteiden kannalta hyväksi.

Ensisijainen puhdistus tiilijulkisivun lika- ja nokitahroille on harjapesu vedellä. Tahranpoistoon voidaan käyttää myös kohteesta riippuen höyryä, soodaa, hiekkaa, näiden yhdistelmiä tai kuivajääpuhallusta. Joskus lian poistaminen tiilipinnasta vaatii kemiallisia puhdistusaineita. 

Tiilijulkisivun puhdistusmenetelmiä

  • harjapesu vedellä on ensisijainen menetelmä lika- ja nokitahroille
  • pinttynyt lika, ilman- ja liikenteen saasteet ja töhryt vaativat enemmän
  • kuivajääpuhallus: hellävarainen, siisti ja turvallinen, hinta 10–25 euroa m2
  • höyrypuhdistus: kuivahöyry, korkea lämpötila, kustannustehokas, hinta 5–10 euroa m2
  • hiekkapuhallus ja märkähiekkapuhallus: tehokas, karhentaa pintaa, hinta 12–15 euroa m2
  • soodapuhallus: hellävarainen, kohde usein suojattava, hinta 15–19 euroa m2
  • menetelmien kanssa voidaan käyttää kemiallisia puhdistusaineita lisätehon saamiseksi
  • vaativissa julkisivukohteissa pinnat voidaan suojata likaa hylkivillä aineilla