Ajankohtaista

Metsän ääniympäristö esikuvana

– Metsässä ääniympäristö on kuin ihmiselle luotu. Siksi myös sisätilojen suunnittelussa kannattaa pyrkiä luonnonmukaiseen äänimaisemaan, toteaa ruotsalainen asiantuntija, Comfort Developer Jonas Christensson. Hän toimii Saint-Gobainissa asiantuntijana ihmisten hyvinvointiin sekä sisätilojen mukavuuteen ja toimivuuteen liittyvissä asioissa Pohjoismaissa ja Baltiassa. Hän korostaa, että kaikki meidän aistimme ovat kehittyneet luonnossa, jossa olemme eläneet tuhansia vuosia.

– Metsässä ääniympäristö on kuin ihmiselle luotu. Kun on tutkittu, miten meidän kuuloaistimme toimii, missä olemme herkimmillämme ja mitä taajuuksia kuulemme parhaiten, sellainen ääniympäristö löytyy luonnosta. Kun olemme metsässä päiväsaikaan, tuuli kahisuttaa puita 40–50 desibelin voimakkuudella. Metsässä on helppo kuulla lintujen laulua ja paikallistaa niitä. Ihmiset voivat helposti puhua keskenään matkankin päästä.

Metsän kaltainen luonnonmukainen äänimaisema edistää sairaaloissa paranemista ja kouluissa oppimista sekä työpaikoilla tuottavuutta ja kotona viihtyvyyttä ja lepoa. Rakennuksissa tämä edellyttää hyvää ääneneristävyyttä ja huoneakustiikkaa. Massiivirakenteella kuten Kahi-harkoilla saavutettava erinomainen ääneneristävyys onkin keskeinen syy siihen, että se on esimerkiksi sairaaloissa ja kouluissa käytetyin väliseinämateriaali.

Onnistuneella ääneneristävyydellä ja huoneakustiikalla voidaan luoda sisätiloihin hyvä ääniympäristö, joka on tärkeä osa kaikkien rakennusten toimivuutta ja viihtyvyyttä. – Hyvä ääneneristävyys ja huoneakustiikka ovat kannattavia ja saavutettaviin hyötyihin nähden edullisia investointeja, Jonas Christensson korostaa.