Ajankohtaista

Arkkitehtuurin Finlandian varma voittaja: kivitalo

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntämän Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaina ovat tänä vuonna K-Kampus Helsingin Kalasatamassa, Kotkan Toritalo, Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus ja Aalto-yliopiston uusi kampusrakennus Otaniemessä.

Kohteet ovat hyvin erilaisia, mutta niille on yhteistä kivipohjaiset rakennusmateriaalit ja muuratut rakenteet.

Kotkan toritalon ulkoseinät on muurattu keraamisista kennoharkoista, Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksessa tiilimuuraukset punaisenkirjavalla Wienerbergerin Makasiini-tiilellä ja K-kampuksen julkisivumuuraus Wienerbergerin Superwhite Retro -tiilellä. Myös Olympiastadionin saneerauksessa on vaalittu alkuperäisiä, pääasiassa Kahi-tiilillä muurattuja muotoja.

Arkkitehtuurin iättömiä arvoja

Koronakevät vaikutti kohteiden valikoimaan tänä vuonna.Koronatilanteen asettamien vierailurajoitusten takia ulkomaankohteiden ohella koulut, päiväkodit ja hoitolaitokset siirtyivät ensi vuoteen.

– Nyt ehdolle asetetut kohteet edustavat tuoreella tavalla arkkitehtuurin iättömiä arvoja: paikan ja käyttäjän huomioon ottamista, valoisuutta ja huolellista suunnittelua, esiraadin puheenjohtaja Tuomo Siitonenperustelee.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon valitsee tänä vuonna muusikko, näyttelijä Paula Vesala. Voittaja julkistetaan 5.10.2020. Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon tänä vuonna seitsemättä kertaa.

Lue lisää Kotkan Toritalon rakentamisen alkuvaiheista Kivestä Muuraamalla -lehdestä

Lue lisää Ollympiastadionin peruskorjauksesta Kivestä Muuraamalla -lehdestä