Ajankohtaista

Kotimaa kutsuu: värimatkalle Alppikylään

Helsingistä kohti Lahtea ajaessa kannattaa koukata Malmin kohdalla Lahdenväylän länsipuolelle. Sieltä löytyy Alppikylä, jonka värikkäät kaupunkipientalot ja korttelit ovat ilmeeltään hyvin keski-eurooppalaisia. Alppikylä alkaa olla valmis asuntorakentamisen osalta. Vajaassa kymmenessä vuodessa alueesta on rakentunut värikylläinen, monimuotoinen ”kylä” – juuri niin kuin pitikin

– Alppikylässä ei ole pelkästään kaupunkipientaloja, vaan myös aika perinteisiä kerrostaloja sekoitettuna erilaisiin pientalotyyppisiin kortteleihin. Tästä mittakaavallisesta ja toiminnallisesta vaihtelusta syntyy osa Alppikylän kiinnostavuudesta, toteaa arkkitehti SAFA Johanna Mutanen Helsingin kaupungin asemakaavoituksen pohjoisesta alueyksiköstä.

Värikästä kivirakentamista

– On tärkeää, että Helsingissä on erilaisia ja omaleimaisia asuinalueita, joille muodostuu oma luonteensa. Alppikylä on jo kaupunkikuvallisesti tunnistettavissa persoonalliseksi kylämäiseksi asuntoalueeksi, joka ei ollenkaan muistuta muita samaan aikaan rakennettuja alueita, Johanna Mutanen sanoo.

aavan mukaan talojen tulee olla värillisiä kivitaloja, piharakennuksissa voidaan käyttää myös puuta.

Johanna Mutasen mukaan kivirakentaminen sopii tämän tyyppiselle alueelle erittäin hyvin.

– Tiiviissä rakentamistavassa esimerkiksi palomääräykset eivät tuota ylipääsemättömiä ongelmia. On myös teknisesti helpompaa rakentaa eri tonteilla olevia rakennuksia kiinni toisiinsa, kun materiaali on sama.

– Rappaus on sikäli edullinen ratkaisu, että rapatuista julkisivupinnoista saa yleensä sopivasti yhtenäisyyttä ja samaan aikaan pientä vaihtelua alueelle. Rapatut talot sopivat lähes mihin tahansa ympäristöön, sillä suhteellisen sileä ja eleetön materiaali on sovitettavissa varsin hyvin muiden materiaalien yhteyteen.