Ajankohtaista

Cine Mäntsälä, leffateatteri harkoista

Heinäkuussa 2020  avattu Cine Mäntsälä on harvinaisuus uusien elokuvateattereiden joukossa, sillä se on itsenäinen rakennus eikä osa kauppakeskusta. Samassa pihassa on vuonna 1905 valmistunut, osin vanhoista kirkonkivistä rakennettu meijeri, joka on nyt peruskorjattu hotelliksi ja kulttuuritilaksi.

Cine Mäntsälän runko ja väliseinät on tehty harkoista. Aluksi suunniteltiin käytettäväksi MH250-muottiharkkoa, mutta lopulta päädyttiin käyttämään Lammi Kuorikiveä. Sen avulla saadaan tehtyä kerralla rakennuksen runko, lämmöneristys ja julkisivun rappausalusta. Kun tavanomaiseen pientaloon menee noin 1 500 lämpöharkkoa, elokuvateatterin rakentamiseen käytettiin noin 4 000 lämpöharkkoa ulkoseiniin ja 2 500 muottiharkkoa väliseiniin.

– Aika sujuvaan tahtiin harkkoja toimitettiin. Ensimmäinen kuorma toimitettiin viime marraskuun alussa ja viimeinen joulukuun puolessa välissä, kertoo myyntipäällikkö Akseli Mattila Lammin Betonilta. – Kuorikivi onkin hyvä vaihtoehto kivirakentamiseen myös isoissa hankkeissa. Sen avulla säästää työvaiheita, vain kiven sisäpinta valetaan ja rappaamaan päästään vaikka heti. Luja ja pitkäikäinen rappauspinta täyttää 1. luokan iskunkestävyysvaatimukset sekä P1-paloluokan vaatimukset julkisivun osalta.

Cine Mäntsälä

  • Rakennuttaja: Hirvihaaran Kartano
  • Arkkitehti- ja rakennesuunnittelu: Doventus Oy / arkkitehti SAFA Tero Seppänen yhteistyössä Arto ja Monika Hakalan kanssa
  • Rakennusaika: 1.11.2019–30.6.2020
  • Tilavuus: 3 000 m3
  • Runkorakenne: Lammi Kuorikivi –harkko
  • Kaksi elokuvasalia (70 ja 140 paikkaa), kahvio ja terassi
  • Alan uusin kuva- ja äänentoistoteknologia
  • Osa Mäntsälän uutta kulttuuriaukiota
  • www.cine.fi

Lue laajempi artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdestä 2/20