Ajankohtaista

Onko tumma tiili julkisivuissa trendi?

Itä-Helsingissä monimuotoinen As Oy Helsingin Naulakallion Maamerkki on pienkerrostalon ja townhousen yhdistelmä. Tummaa tiilijulkisivua rytmittävät keltaiset tehosteet.

– Tiilijulkisivuissa tumma väri on jatkunut hienoisena trendinä jo koko 2000-luvun, toteaa arkkitehti SAFA Lasse Lehtinen Arkkitehtuuri Oy Lehtinen Miettuselta.

– Tumma julkisivu vaatii rakennukselta selkeitä muotoja ja rauhallisuutta. Valon ja varjon kontrasti ei ole niin suuri kuin vaaleissa rakennuksissa, jolloin pienet muodon muutokset menettävät merkitystä tummassa rakennuksessa, Lasse Lehtinen toteaa.

–  Tumma väri sulautuu maisemaan, joten se on parhaimmillaan luonnon ympäristössä ja tapauskohtaisesti vanhassa kaupunkiympäristössä. Mikäli ympärillä on voimakkaan väristä rakennuskantaa, tumma väri saattaa vetäytyä liikaa, jos se ei poikkea massaltaan ympäristöstä.

– Harkitut tehostevärit luovat mielenkiintoisuutta julkisivujen yksityiskohtiin. Tiilen värinen sauma puolestaan korostaa rakennuksen veistoksellisuutta. Tummien tiilien eri värisävyjen yhdistämisessä vaaditaan erityistä harkintaa. Jos niin kuitenkin tehdään, värialueiden muutosten tulee olla selkeitä, Lasse Lehtinen toteaa.

Naulakallion Maamerkin julkisivun materiaaliksi valikoitui tumma tiili Lehtisen mukaan siksi, että puhtaaksimuurattu tiili on pitkäikäinen ja huoltovapaa ratkaisu.

– Tiili luo myös staattisen ja arvokkaan leiman, jota tumma väri korostaa. Tumma väri sulautuu maisemaan, jolloin rakennus pientaloalueen porttina ei nouse suurempana massana liiaksi esille.

As Oy Helsingin Naulakallion Maamerkki

Sinkilätie 1, 00970 Helsinki – Rakennuttaja: Weston Group Oy
– Urakoitsija: Weston Group Oy
– Arkkitehtisuunnittelu: arkkitehti SAFA Lasse Lehtinen, Arkkitehtuuri Oy Lehtinen Miettunen
– Runkorakenne: betonielementti
– Julkisivu: Paikallamuurattu Raikkosen  RT 75 Kasarmi Musta –tiili
– Kerroksia 4, asuntoja 27, koot 26 m2 –90,5 m2
– Rakennusaika:  2019–2020

Lue koko artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdestä 2/20