Ajankohtaista

Massiiviset tiiliseinät erilaisista tiilistä

Oulun Kaakkuriin valmistui syksyllä 2020 kaksi vuokrakerrostaloa, joiden seinärakenteena on nykyrakentamisesta poikkeavasti massiivitiilirakenne. Idea perinteisen rakenteen toteuttamiseen lähti talojen rakennuttajalta, TA-Yhtymältä.

− Rakennuttajan puolella oli kiinnostusta massiivirakenteisten seinien toteuttamiseen ja haluttiin nimenomaan paksua tiilimuuria, joita 1950-luvun jälkeen ei juuri ole tehty, kertoo Tiilerin aluemyyntipäällikkö Jouni Tiira.

Talot ovat ulkoisesti identtisiä, mutta niiden rungot on rakennettu erikokoisista tiilistä. Lisäksi toisessa talossa on käytetty umpitiiliä ja toisessa reikätiiliä. Kahden eri tiilen käyttö tarjoaa mahdollisuuden vertailla massiivisen seinän käyttäytymistä. Seiniin on asennettu lämpöantureita, jotka mittaavat lämmöntarvetta.

Rakennuksen rungon laskennallinen lämmönläpäisykerroin on 0,34 W/(m²K) ilman julkisivutiilen osuutta. U-arvo ei aivan täytä kivirakenteiselle seinälle asetettua vaatimusta. Oulun kaupunki myönsi rakennusluvan edellyttäen, että hirsirakentamisessa käytetty 0,40W/(m2K) täyttyy.

Tiilirungon lisäksi myös ilmanvaihto on järjestetty perinteisellä tavalla. Rakennuksissa ei käytetä koneellista ilmastointia, vaan jokaisesta huoneistosta on johdettu hormi katolle. Putkiin on kuitenkin asennettu aurinkosähköllä toimivat lämpövastukset, jotka edistävät ilman kiertoa kesän lämpiminä kausina.

Pohjantikankuja 4, Oulun Kaakkuri

– ARA:n rahoittama vuokratalokohde
– Kaksi kerrostaloa, 40 asuntoa
– Tiilirungon paksuus 73 cm
– Paikallavaletut välipohjat
– Kantavana rakenteena teräspilarit
– Rakennuttaja TA-Yhtymä
– Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy
– Urakoitsija: Pohjola Rakennus Oy Suomi
– Julkisivutiilet: Tiilerin Edelweiss-tiili RT60 (285 x 135 x 60)

Artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdessä 2/20