Ajankohtaista

Kaunista kirjavaa pintaa

Pirkkalassa Soljan lastentalo on paitsi koulu, päiväkoti ja työpaikka, myös alueen asukkaiden harrastus- ja kokoontumistila. Arkisin se kokoaa seiniensä sisään lähes 300 lasta. Koulun oppimisympäristöt ovat avoimet. Suurta liikuntasalia, ruokasalia sekä kädentaitojen ateljeeta vuokrataan ilta- ja viikonloppukäyttöön.

Pirkkalan kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Sari Välilä ja opetuspäällikkö Mika Luukkanen kertovat, että monikäyttöisyys ja muunneltavuus olivat koulun tilasuunnittelun lähtökohtana.

Turvallisesti rakennettu

Soljan lastentalon pääurakoitsija on Pallas Rakennus Länsi-Suomi Oy. Talo rakennettiin vesikaton ja rappauksen valmistumiseen asti sääsuojassa. Se oli vaatimuksena jo urakkapyyntöasiakirjoissa ja vastaava työnjohtaja Jukka Wiberg kiittää tilaajaa esimerkillisestä paneutumisesta rakentamisen aikaiseen kosteudenhallintaan jo suunnitteluvaiheessa.

Rakennusmateriaalit on valittu pitkäaikaiskestävyyttä ja turvallisuutta painottaen ja koko kohde rakennetaan P1-vaatimusten mukaan. Sisäilman laadun varmistamiseksi kaikkien materiaalien päästöluokkavaatimus on M1. Märkätilojen väliseinät on muurattu Kahi-harkoista. Julkisivukin on kestävä ja huoltovapaa. Kirjava puhtaaksimuurattu tiilijulkisivu on saanut kontrastikseen rauhallisia rapattuja Kahi-tiilijaksoja.

Jukka Wiberg kertoo, että Pallas Rakennus Länsi-Suomen neljästä viimeisestä kohteesta kahdessa on ollut muurattu julkisivu. – Se on hyvä ja simppeli rakenne toteuttaa.

Elinkaariedullinen tiilijulkisivu

Puhtaaksimuuratuissa julkisivun osissa on kolmen värisiä Ruukintiiliä harmaana, ruskeana ja ruskeankirjavana. Ne muodostavat elävän mosaiikkipinnan, jota rauhalliset, rapatut Kahi-tiilijaksot rytmittävät. Sisäpihan Kahi-julkisivu on kontrastina valkea ja rapattu.

Soljan lastentalon arkkitehtisuunnittelusta vastasi Luovaus Arkkitehdit Oy. Yrityksen toimitusjohtaja, RA Joni Lindbergon vastannut kohteen rakennusaikaisesta suunnittelusta.

Luovaus Arkkitehdit tunnetaan monista koulukohteistaan. Niiden julkisivumateriaaliksi on usein valittu juuri puhtaaksimuurattu tiili tai rappaus.

Joni Lindbergin mukaan tilaajat suhtautuvat muurattuihin julkisivuihin hyvin suopeasti ja juuri elinkaarikustannuksien vuoksi. –Vaikka paikallamuurattu julkisivu on usein rakennushetkellä joitakin muita vaihtoehtoja hieman arvokkaampi, huoltovapaus ja kestävyys elinkaaren aikana kääntävät tilanteen sen eduksi.

Soljan lastentalo

  • Laajuus: n. 3 600 brm2
  • Valmistuu vuoden 2020 lopussa
  • Runkorakenne: Betoni- ja teräsrakenteinen pilari-palkkirunko
  • Julkisivu: Paikallamuurattu tiilijulkisivu ja rappaus
  • Tilaaja:Pirkkalan kunta
  • Projektinjohtourakka: Pallas Rakennus Länsi-Suomi
  • Arkkitehtisuunnittelu: Luovaus Arkkitehdit Oy/ Pääsuunnittelija: arkkitehti SAFA Pasi Siistonen, arkkitehti SAFA Mirkka Nevalainen ja RA Joni Lindberg
  • Muuraustyö: Muuraus Nahkala Oy
  • Rappaustyö: Narmacon Oy
  • Vesikatto: Mansen Timpurit Oy