Ajankohtaista

Parhaat ARA-neliöt löytyivät tiilitalosta

Vuoden parhaat ARA-neliöt -laatupalkinto meni tänä vuonna Ouluun, TA-yhtymä Oy:n massiivitiilirunkoisille ARA-vuokrakerrostaloille Pohjantikankuja 4:ssä, joissa on perinteinen painovoimainen ilmanvaihto. Palkinto luovutettiin ARA-päivän verkkoseminaarissa 21.1.2021.

Pohjantikankuja 4:n kahden kolmikerroksisen kerrostalon massiivitiilirunkoon upposi 445 000 tiiltä. Tiilet toimitti Tiileri. Rakennuksissa on myös huoneistoja, joissa on kokeiltu ulkoseinissä savirappausta ja savimaalausta.

TA-Yhtymän aluejohtaja Jouko Knuutinen kertoo, että lähtökohtana oli ajatus mahdollisimman huoltovapaasta ja elinkaarikestävästä rakentamisesta. Ajatukset kääntyivät tällöin vanhojen, hyväksi koettujen rakentamistapojen suuntaan: yksiaineinen seinärakenne ja painovoimainen ilmanvaihto.

Avainsana on yksinkertaisuus

Kohteen pääsuunnittelija, arkkitehti Kari Kanniainen Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy:stä kertoo, että hankkeen työniminä ovat olleet ”terve talo” ja ”massiivitiilirakenteen ja painovoimaisen ilmanvaihdon uusi tuleminen”. Tavoitteena on ollut toteuttaa rakennusfysiikan kannalta hyvin pitkäikäiset ja turvalliset rakenteet ja järjestelmät, avainsanana on yksinkertaisuus.

Kari Kanniainen kertoo, että massiivitiilirakenteen poikkeuksellisen paksut ulkoseinät ovat mahdollistaneet poikkeuksellisen vaikuttavat ovi- ja ikkunaympäristöt syvennyksineen. Osassa huoneistoja tiilipintoja on jätetty tasoittamatta, elävöittämään interiööriä.

Pohjantikankuja 4:n taloista on kerrottu Kivestä Muuraamalla -lehdessä ja kivitaloinfo.fi-sivustolla.