Ajankohtaista

Tiileri kierrättää murskeensa Lämpökiveksi

Mitä tehdä tiilitehtaan pihalla kasvavalle tiilimurskeen kasalle? Tiileri ratkaisi pulman uudella tuotteella, Lämpökivellä.

– Ei tiilimurske ole jätettä, vaan raaka-ainetta. Tiilissä saattaa olla joku esteettinen ongelma, jonka vuoksi ne eivät ole päätyneet myyntiin. Silti ne ovat samaa tuotetta kuin muutkin tiilet eli poltetussa muodossa olevaa savea ja hiekkaa, toteaa Seppälän Tiili Oy:n toimitusjohtaja Jari Seppälä.

Tähän ajatukseen pohjautuu Tiilerin uutuustuote, Lämpökivi. – Olemme kehittäneet tuotetta nelisen vuotta. Pohdimme, miten tiilimursketta voisi hyödyntää tulisijoissa isompana elementtinä ja muutenkin rakentamisessa, Seppälä kertoo.

HB Betoni lähti yhteistyöhön mukaan Lämpökiven valmistajana. Ensimmäinen 30 000 kappaleen erä tuotiin markkinoille viime syksynä. Raaka-aineesta 85 prosenttia on puhdasta tiilimursketta, joka on siis tehty käyttämättömistä tiilistä.

Kuusi kertaa perustiiltä isompi

Tiilerin Lämpökivi on kuusi kertaa tavallisen tiilen kokoinen ja se painaa noin 15 kiloa. – Lämpökivi on tiheämpää kuin perustiili. Täysin vastaavaa tuotetta ei ole markkinoilla aikaisemmin ollut, Seppälä kertoo.

Hyvän lämmönvarauskykynsä ansiosta Lämpökivi sopii erityisesti pinnoitettavien tulisijojen kuoreen. Muuraus toteutetaan Weberin OL15 Ohutsaumalaastilla. Lämpökivellä tehty pinta voidaan rapata, laatoittaa tai maalata. Takan runko ja pesä muurataan perinteiseen tapaan.

– Tiilerin Lämpökivi edustaa kiertotaloutta parhaimmillaan. Sen ehdottomana etuna on nopea asennus ja toisaalta erinomainen lämmönvarauskyky, joka tekee siitä ainutlaatuisen. Lämpökiveä voi hyvin käyttää myös esimerkiksi väliseinissä ja piharakentamisessa tai ennakkoluulottomaan sisustukseen, Seppälä ideoi.