Ajankohtaista

Harkot ratkaisivat ongelman

Helsingin Sörnäisiin tänä vuonna valmistuvassa Taideyliopistossa vanhan, suojellun teollisuuskiinteistön osat yhdistyvät uuteen huippuarkkitehtuuriin. Vanhan ja uuden rakennuksen välinen seinä on tehty Lammin Kuorikivi-harkoilla, johon harkkorakenne oli käytännössä ainoa realistinen ratkaisu.

– Kohteessa on poikkeuksellisen korkea kerroskorkeus. Betonielementtejä käytettäessä elementit olisivat olleet kääntökiviä ja rajallisen nostokapasiteetin takia hyvin kapeita. Suuren kerroskorkeuden takia myös seinän paikallavalaminen olisi ollut lähes mahdotonta muun muassa valupaineiden vuoksi, kertoo vastaava rakennesuunnittelija Riku Hemmilä Vahanen Suunnittelupalvelut Oy:stä.

Kuorikivi helppo myös suunnittelijalle

Reilut 27 metriä korkean seinän rakenne tehtiin Lammin KK 400 Kuorikivi -harkoilla.

– Se on valmiiksi eristetty, ulkokuorellinen harkko, joka täytti myös kohteessa olevat palomääräykset, Riku Hemmilä toteaa.

Hemmilän mukaan Kuorikivi on myös suunnittelijan työn kannalta helppo ratkaisu.

– Saatavilla on valmiit mitoituskäyrät oman painon ja tuulikuorman yhteisvaikutukselle. Tarvittaessa suunnittelija voi myös mitoittaa rakenteet taulukon ulkopuolisille arvoille itse tai hyödyntää harkkotoimittajan teknistä tukea. Esimerkiksi meidän kohteessamme ensimmäinen kerros on yli seitsemän metriä korkea, eikä mitoitusta saa suoraan taulukkoarvoina.

– Tärkeintähän oli saada tähän kohteeseen toimiva seinärakenne ja se onnistui harkoilla. Harkon käyttäminen oli myös kustannustehokkain ratkaisu verrattuna elementteihin ja paikallavaluun, Hemmilä toteaa.

Osoitteeseen Kaikukatu 5 valmistuva uudisrakennus on osa kehittyvää Sörnäisten kampusta, joka toimii kuvataiteen, teatterin ja tanssin opetuksen tiloina ja kohtaamispaikkana. Kohteen KVR-Urakoitsijana toimii Lujatalo Oy ja arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto JKMM Oy.

Kuvassa Oliver Heino Keski-Suomen Betonirakenne Oy:stä.