Pientalot

Talo Lehtimäki, Tuusula

Tuusulan Rusutjärvellä on valmistui keväällä 2021 jykevä, paikallamuurattu omakotitalo Keski-Euroopan henkeen. Sakari Lehtimäki rakensi talonsa porotonharkoisa lähes itse. Lehtimäet halusivat selkeän, sopusuhtaisen, kaksikerroksisen ja eurooppalaisittain jyrkkäharjaisen kivitalon

Sakari Lehtimäki oli tutustunut Wienerbergerin Poroton-kennoharkkoon jo ennen varsinaista päätöstä uuden kodin rakentamisesta.

– Minulla oli selkeä visio siitä, että jos joskus vielä rakennamme, materiaaliksi tulee kennoharkko. Kennoharkko on yksiaineinen materiaali. Siinä ei ole yhtään muovia eikä mineraalisia lämmöneristeitä, vaan eristeenä on vain ilmaa. Rakenteen terveellisyys on meille tärkeää ja tietysti myös rakennuksen huoltovapaus, energiatehokkuus ja pitkäikäisyys. Muuratun rakenteen ääneneristys on myös erittäin hyvä. Olemme vielä varmistaneet talon hiljaisuuden suunnittelemalla ilmanvaihdon niin, että se ei kanna ääntä tilasta toiseen.

Sakari Lehtimäki voi yhtään liioittelematta tai itseään kehumatta todeta, että rakensi talon itse. Omaan työlistaan kuuluivat muun muassa salaojat, perustusten valu ja tuulettuvan alapohjan sekä välipohjan ontelolaattojen, kattotuolien asennus ja viimeistelytyöt kuten maalaukset ja laatoitus. Puoli metriä paksuihin ulkoseiniin kennoharkkoja meni vajaat 3 000, kantaviin väliseiniin noin 300 ja muihin väliseiniin noin 500 kappaletta.

– Kennoharkko on nopea tapa tehdä kivitalo. Työvoimaa ei oikeasti tarvitse paljon, vaan yksinään selviää aika pitkälle. Kun muistaa hyvän neuvon, että ei saa laittaa kiveä kiveä vasten, vaan laastia väliin, ja osaa käyttää vatupassia sekä luotilankaa, niin pääsee jo aika pitkälle.

Talo Lehtimäki, Tuusula, Rusutjärvi

  • Asuinpinta-ala 246 m2: 6 h, k, kh, wc, s, khh, vh
  • Runko ja alakerroksen väliseinät: Wienerbergerin Poroton-kennoharkko
  • Julkisivut: Weberin kalkkisementtilaastilla tehty kolmikerrosrappaus
  • Katto: Wienerbergerin Madura-savikattotiili, tiilikaton asennus Uudenmaan Roofer Oy
  • Valmistumisvuosi: 2021
  • Lämpöenergia: maalämpö ja kaksi tulisijaa