Harkot

Talo Leppäaho, Seinäjoki

Selkeitä linjoja ja harkittuja tilaratkaisuja energiatehokkaassa paketissa: Seinäjoelle rakennetussa Lammi Kivitalossa on kaikki kohdallaan.

Maarit ja Henry Leppäaho kertovat oppineensa ihailemaan Alvar Aallon arkkitehtuuria jo opiskellessaan Jyväskylässä. – Pidämme skandinaavisesta yksinkertaisuudesta ja selkeistä linjoista. Niinpä toivoimme omankin talomme tilaratkaisuilta toimivuutta, tarkoituksenmukaisuutta ja tehokkuutta.

Maarit ja Henry harkitsivat eri materiaalivaihtoehtoja, mutta kivitalo alkoi tuntua omimmalta vaihtoehdolta. Tarjoukset Henry pyysi kuudelta talotoimittajalta. Maaritille ja Henrylle oli tärkeää, että heidän taloaan olisi rakentamassa osaava tiimi. Heillä ei ollut osaamista eikä aikaakaan ryhtyä taloaan päivätöiden ohessa itse rakentamaan.

Lammi Kivitalon kohdalla kaikki palaset loksahtivat kauniisti paikoilleen. Lammi Kivitalojen myyntipäällikkö Jussi Peltomaa esitteli pariskunnalle kokeneen pientalosuunnittelijan, arkkitehti Jukka Ulvisen, jolla on arkkitehtitoimisto Isossakyrössä. Jussi Peltomaan kontaktiverkostoon kuului myös ähtäriläinen Lammin Kuorikivien muuraukseen erikoistunut urakoitsija NM-Muuraus Ky.

Lammi Kivitalo -toimitukseen kuuluivat paitsi harkot, myös muun muassa Lammin ikkunat ja ovet, katto kokonaisuudessaan sekä kontaktin urakoitsijaan. – Meistä se tuntui turvalliselta ja varmalta ratkaisulta. He huolehtivat kaikesta loppuun saakka.

Maarit ja Henry suunnittelivat taloaan yhdessä arkkitehdin kanssa. Jukka Ulvinen hioi suunnitelmia tulevien asukkaiden ehdotusten pohjalta.

Maarit ja Henry saattoivat lähteä rakennuttamaan turvallisin mielin. – Löysimme sopivan porukan toteuttamaan taloamme. Heti alusta alkaen tuntui, että tällä porukalla talo syntyy ja yhteistyö sujuu. Olemmekin olleet todella tyytyväisiä.

Hyvin suunnitellussa pohjaratkaisussa ei ole mitään turhaa. Avarat oleskelutilat saavat valoa katosta lattiaan ulottuvista ikkunoista ja jatkuvat liukuoven kautta katetulle L:n muotoiselle terassille ja betoniselle patiolle. Tilan tuntua lisää, että katto ulottuu korkeimmillaan 360 cm:iin ja ikkunoidenkin päällä 270 cm:iin.

Talo Leppäaho, Seinäjoki

  • Valmistumisvuosi: 2021
  • Huoneistoala: 132 m2
  • Kerrosala: 159 m2
  • Kivitalotoimitus: Lammin Betoni Oy/Lammi-Kivitalot
  • Ulkoseinärakenne: Lammi Kuorikivi
  • Suunnittelija: Arkkitehti Jukka Ulvinen/Arkkitehtuuritoimisto Jukka Ulvinen Ky
  • Energialuokka: A