Korjausrakentaminen

Turun Seurahuone

Lähes satavuotias Turun Seurahuone herätettiin peruskorjauksella uuteen loistoon, jossa on mukana myös alkuperäinen arvokkuus.

Hotellin julkisivut kunnostettiin, rapattiin ja palautettiin mahdollisimman lähelle alkuperäistä asua ja väritystä. Humalistonkadulle tuli pääsisäänkäynti ja sisääntulokatos. Eerikinkadun muuriosa purettiin ja rakennettiin uudelleen. Pintaan tehtiin rappaamalla harkkokuvio alkuperäisen mitoituksen mukaan. Muuriin asennettiin muutamia ikkuna-aukkoja ja sen päälle vaakasuuntainen ikkunanauha tuomaan luonnonvaloa ravintolasaliin.

Turun Seurahuoneen kaikki ovet ja ikkunat uusittiin. Huonekerroksiin asennettiin puuikkunat Humalistonkadun puolelle ja puualumiini-ikkunat sisäpihalle. Katutason isot ikkunat korvattiin uusilla metallirakenteisilla ja lämpökatkaistuilla ikkunoilla. Myös katutason ikkunoiden välissä olleiden ovien paikalle asennettiin kolmilasiset ikkunat toistamaan julkisivun aukotusta.

Hotellin julkisivun rappaus oli kestänyt yllättävän hyvin aikaa. Pieniä korjauksia oli tehty ja sisäpihan rappausta paikattu. Peruskorjaus ja uusi kolmikerrosrappaus olivat kuitenkin tarpeen, sillä kuntotutkimus osoitti yli kolmanneksen alkuperäisestä rappauksesta olevan heikosti pohjassa kiinni.

Seurahuoneen kunnostuksen lähtökohtana oli päivittää hotelli nykyaikaan ja samalla kunnioittaa rakennuksen valmistumisajan arkkitehtuuria. Kalliolla sijaitseva tiilirunkoinen hotellirakennus on pysynyt ryhdikkäänä. Perustukset, kantavat rakenteet ja muuratut tiiliseinät olivat hyväkuntoisia jo ennen peruskorjausta.

Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone, Humalistonkatu 2

  • Hotellin suunnittelivat arkkitehdit Ilmari Ahonen ja Erik Bryggman vuonna 1928
  • Peruskorjaus 2018–2019, edellinen iso remontti 1980-luvulla
  • Pääurakoitsija Skanska Oyj, korjauksen budjetti noin 20 miljoonaa euroa
  • Pää- ja arkkitehtisuunnittelu Timo Korhonen ja Liisa Säde, ARK Takala Oy
  • Hotellihuoneita 140, hotellirakennuksen kokonaisala lähes 6 700 neliömetriä
  • Ravintola, kesäpiha ja viisi kokoontumistilaa sekä kuntosali ja sauna
  • Hotellin omistaa ja sen liiketoimintaa johtaa Turun Osuuskauppa