Ajankohtaista

Talo, jonka rakensi Sakke

Tuusulan Rusutjärvelle valmistui keväällä 2021 jykevä, paikallamuurattu omakotitalo Keski-Euroopan henkeen. Kuka tämän on urakoinut? – Minä, vastaa Sakari Lehtimäki. Lehtimäki oli tutustunut Wienerbergerin Poroton-kennoharkkoon jo ennen varsinaista päätöstä uuden kodin rakentamisesta. – Minulla oli selkeä visio siitä, että jos joskus vielä rakennamme, materiaaliksi tulee kennoharkko. – Kennoharkko on yksiaineinen materiaali. Siinä ei ole yhtään muovia eikä mineraalisia lämmöneristeitä, vaan eristeenä on vain ilmaa. Rakenteen terveellisyys on meille tärkeää ja tietysti myös rakennuksen huoltovapaus, energiatehokkuus ja pitkäikäisyys.

Sakari Lehtimäki voi yhtään liioittelematta tai itseään kehumatta todeta, että rakensi talon itse. Työlistaan kuuluivat muun muassa salaojat, perustusten valu ja tuulettuvan alapohjan sekä välipohjan ontelolaattojen, kattotuolien asennus ja viimeistelytyöt kuten maalaukset ja laatoitus. Sekä tietysti poroton-harkkojen muuraus. Lehtimäen talossa on sekä runko että kaikki alakerran väliseinät tehty kennoharkoista. Alakerran ulkomitta on 16×10 metriä. Puoli metriä paksuihin ulkoseiniin kennoharkkoja meni vajaat 3 000, kantaviin väliseiniin noin 300 ja muihin väliseiniin noin 500 kappaletta.

– Muuraus sujui yllättävän hyvin, kunhan ensimmäiset varvit tuli täysin vaateriin. Muuraaminen ohutsaumalaastilla sujui nopeasti, koska pystyponttauksen ansiosta vain vaakasaumoihin tarvittiin laastia. Poroton-harkko painaa noin 18 kiloa eli sitä pystyy helposti käsittelemään työmaalla. Poroton-rakenne ei vaadi aukonylityspalkkeja lukuun ottamatta raudoituksia eikä betonivaluja. Julkisivun muuraus tehtiin ontelolaatan päältä, joten ulkopuolelle ei tarvinnut tehdä telineitäkään.

Talo Lehtimäki, Tuusula, Rusutjärvi

  • Asuinpinta-ala 246 m2: 6 h, k, kh, wc, s, khh, vh
  • Runko ja alakerroksen väliseinät: Wienerbergerin Poroton-kennoharkko
  • Julkisivut: Weberin kalkkisementtilaastilla tehty kolmikerrosrappaus
  • Katto: Wienerbergerin Madura-savikattotiili, tiilikaton asennus Uudenmaan Roofer Oy
  • Valmistumisvuosi: 2021
  • Lämpöenergia: maalämpö ja kaksi tulisijaa