Ajankohtaista

Sisäilmaesteetön rakentaminen, mitä se on?

– Sisäilmaesteetön rakentaminen lähtee optimaalisten ratkaisujen etsimisestä, jotta sisäilmasairas voi asua mahdollisimman toimintakykyisenä kodissaan. Rakennusmateriaalit ja -tavat toteuttavat yhdessä esteettömän rakenteen.

Näin toteaa Sisäilmalupaustiimin koordinaattori Niina Rissanen. Tiimi keskittyy parantamaan sisäilmasta sairastuneiden asemaa ja elämänlaatua. Sisäilmaesteetön rakentaminen on oleellinen keino auttaa sisäilmasairaita. Niina Rissanen kiteyttää Terve talo -konseptin idean terveelliseksi rakentamiseksi sisäilmaterveille. – Sen rinnalle on tarvittu sisäilmaesteettömyyden käsite kattamaan hyvinvoinnin mahdollistava esteetön rakentaminen jo vaikeasti sairastuneille. Kun terveessä rakentamisessa saatetaan pyrkiä karsimaan ongelmia, niin sisäilmaesteetön rakentaminen etsii optimaalisia vaihtoehtoja.

– Esimerkiksi ei valita puurakentamista siksi, että sitä yleisesti pidetään hyvänä. Puu on kuitenkin ongelma niille monille, joiden keho ei siedä puun päästöjä. Joitakin muitakin ratkaisuja on Suomessa kokeiltu: ainakin metallisissa merikonteissa sekä savitaloissa asuu sisäilmasairaita. Näissäkin materiaaleissa on kuitenkin omat ongelmansa, jonka vuoksi ne eivät sovellu kaikille, Niina Rissanen kertoo.

Sisäilmalupaustiimi on tuottanut suunnitelman ja havainnekuvat sisäilmaesteettömästä tyyppitalosta. Sen rakennusmateriaalina on Wienerbergerin Poroton-kennoharkot. – Tämä tuote on ollut joitakin vuosia tunnettu sisäilmasairaiden rakentajien yhteisössä. Toivommekin siitä vaihtoehtoa nykyisin vallassa olevalle puupohjaiselle sisäilmarakentamiselle, Niina Rissanen sanoo.