Ajankohtaista

Kaunista ja eheyttävää kestävästi

Kaiken takana on tarina. Kun taiteilija-arkkitehtipariskunta Jaana Partasen ja Heikki Lamusuonnyt jo aikuiseksi varttunut tytär olitaapero, he viettivät tämän kanssa jonkin aikaa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Vanhemmista tuntui, että heillä voisi olla sairaalasuunnittelulle annettavaa. Partanen ja Lamusuo ryhtyivät ideoimaan terveyttä edistäviä tiloja ja toivoivat hartaasti, että pääsisivät vielä joskus sellaisia suunnittelemaan. Näin myös kävi. Partanen ja Lamusuo ovat suunnitelleet mm. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin Kaarisairaalan kaikkiaan 35 000 brm2:n kokoisen uudisrakennuksen yhdessä Lukkaroinen Arkkitehdit Oy:n kanssa. Partanen ja Lamusuo vastasivat erityisesti julkisten tilojen suunnittelusta niin ulkona kuin sisälläkin.

Sairaalassa väliseinien kivirakenne looginen valinta

Kaarisairaalassa monet väliseinät on toteutettu Kahi-harkoilla: Kahin 85 mm:n Väliseinäponttiharkolla ja 130 mm:n Kahi Runkoponttiharkolla. Se on looginen valinta, kun tilojen väliseinämateriaalia valittaessa puntarissa ovat vaadittava ääneneristävyys ja palonkestävyys, mekaaninen lujuus sekä kosteuden- ja kulutuksenkestävyys.

Kahi-seinärakenteissa on tarpeeksi massaa myös matalien äänien vaimentamiseen, joten ne eristävät hyvin ääntä tilojen välissä. Rauhallinen, hiljainen ääniympäristö on erittäin tärkeää potilaiden tervehtymiselle.

– Myös kaarevien muotojen toteuttaminen Kahilla käy helposti, Lamusuo huomauttaa.

Elämyksellisiä tiloja

Vuonna 2015 valmistunut Kaarisairaala kuvastaa ehkä selkeimmin Partasen ja Lamusuon suunnittelufilosofiaa.

Lamusuo puhuu elämyksellisyydestä ja Kaarisairaala on suunniteltu suomaan elämyksiä niin siellä työskenteleville, oleskeleville kuin vierailevillekin – jopa ohikulkijoille.

Rakennus on kuin toiminnallinen kokonaistaideteos. Lamusuo ei oikeastaan edes pidä sanasta sairaala, kun suomessa olisi vaihtoehtona parantolakin. Kummaksi rakennusta sitten kutsuukin, on tärkeää, että se tukee potilaan eheytymistä. Siksi oleskelukokemuksen tulee olla positiivinen ja jopa innostava, tilojen rauhoittavia ja harmonisia.

Kaarisairaalan kaunis julkisivu, aurinkosuoja ja energiansäästäjä on lasitaideteos Evoluutio. Se on ulkoa päin yhtenäinen taideteos, mutta sairaalan sisältä, yksittäisistä huoneista avautuvana näkymänä myös aina uniikki.

Kaarisairaala

  • Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri – KYS
  • Sairaalassa sijaitsevat KYSin kuumat toiminnot, kuten leikkaussalit, teho-osasto, vastasyntyneiden teho-osasto ja synnytyssalit
  • Pinta-ala yli 35 000 brm²
  • Kustannukset n. 100 miljoonaa euroa
  • Henkilökuntaa 800
  • Pääurakoitsija: Skanska Talonrakennus Oy
  • Rakentaminen alkoi 6/2012, kohde valmistui 3/2015 ja otettiin käyttöön 5/2015