Ajankohtaista

Valon ja varjon leikkiä

Helsingin Jätkäsaaren P-Atlas edustaa pysäköintilaitosten arkkitehtuurin uutta suuntaa. Pysäköintilaitoksen sijainti tiiviissä kaupunkirakenteessa ja merellisessä ympäristössä on sekä kaupunkikuvallisesti että teknisesti haastava. Arkkitehti Vesa Humalisto kohteen suunnitelleesta Inaro Oy:stä sanoo, että tiili oli julkisivumateriaaliksi luonteva valinta.

– Tiili tuo materiaalina julkisivuun pysyvyyden tuntua, jykevyyttä ja rouheutta, jota kaupunkiolosuhteissa ja -maisemassa on helppo arvostaa, Vesa Humalisto sanoo.

Kaunis tiilijulkisivu elää vuodenaikojen ja vuorokauden vaihtelussa. Muurattua pintaa P-Atlaksessa on noin 4 000 m2, niin umpeen muurattuna kuin perforoituna. 

Pysäköintilaitoksen jyhkeän, umpeen muuratun myymäläkerroksen päällä sijaitsevat ilmavammat pitsitiilikerrokset. Päivänvalossa pitsimuurausta tuskin erottaakaan, mutta pimeällä pysäköintikerrokset muuttuvat läpi heijastuvien valojen ansiosta satujen taikalyhdyksi. Silloin P-Atlaksen julkisivun tiilimuurauksessa leikkivät valo ja varjot.

Pitsimuurauksella ei ole rakennuksessa pelkästään esteettinen vaan myös toiminnallinen merkitys. Pysäköintilaitoksen julkisivun tulee olla läpihengittävä, jotta savun ja pakokaasujen poisto voisi tapahtua painovoimaisesti. 

Rakennuksen päivittäistavaraliike sai julkisivuun selkeästi tunnistettavan pääsisäänkäynnin tiilireliefin avulla. Aikanaan kaupunkikeskustojen vanhoihin tiilikerrostaloihin suunniteltiin komea pääsisäänkäynti ja myymälän reliefisisäänkäynti on Inaron arkkitehtien moderni tulkinta aiheesta.

Pitsimuuraukset eivät ole Suomessa tuntemattomia koristeaiheita ja niitä on käytetty esimerkiksi parvekevyöhykkeissä. Laajempaa pitsimuurauspintaa löytyy vaikkapa Hotelli ja kokouskeskus Paasitornin laajennuksen julkisivusta Helsingistä. Näin laajassa mittakaavassa pitsimuurausta Suomessa ei kuitenkaan ole aikaisemmin toteutettu eikä välttämättä edes maailmalla

P-Atlas

  • Valmistui: 2020
  • Rakennuttaja: Jätkäsaaren Pysäköinti Oy ja Lidl Suomi Oy
  • Arkkitehtisuunnittelu INARO Oy: Vesa Humalisto (pääsuunnittelija) ja Nik Davies (projektiarkkitehti)
  • Rakennuttajakonsultti: Valvontakonsultit Oy
  • Rakennesuunnittelu: AFRY Finland Oy
  • Pääurakoitsija: YIT Suomi Oy
  • Muuraustyö: E.J Muuraus Oy
  • Tiili: Wienerbergerin Graniitinkirjava Makasiini, RT 285 mmx135 mmx60 mm reikä- sekä umpitiili. Muurauslaasti ML 5 100/600