Ajankohtaista

Luonnosta lainattu jo 70 vuotta

Leca-kevytsoran valmistus alkoi Suomessa jo 1951 – toisena kevytsoratehtaana maailmassa ja sattuman kauppaa. Alueen savi oli liian märkää tiilitehtaalle, joten alettiinkin valmistaa kevytsoraa. Nyt Leca-sora ja siitä tehdyt Leca-harkot ovat oleellinen osa suomalaista infra- ja talonrakentamista.

Vanhemman polven rakentajat muistavat Renlundin eli ”Renskan”. Oy Renlund Ab kuului aikoinaan Suomen maineikkaimpiin rakennustarvikeliikkeisiin. Renlundin tytäryhtiö Leca aloitti kevytsoran valmistuksen Kuusankoskella 1951. Kevytsoran valmistuslisenssi ostettiin Randersin tehtaalta Tanskasta, jossa Leca-sora oli kehitetty.

Kun Leca alkoi tulla tuotteena tutuksi, sen suosio myös kasvoi. Vuonna 1965 piti jo rakentaa uusi tehdashalli, jonka 65 metrin uuni nosti kapasiteetin 250 000 kuutioon. Tasakattojen yleistyessä 1960- ja 70-luvuilla Lecan menekki yläpohjan lämmityseristeenä kasvoi. Kuusankoskelle rakennettiin uusi kevytsoratehdas vuonna 1991. Uusi linja mahdollisti tuotannon kaksinkertaistamisen, samalla tuotanto keskitettiin Kuusankoskelle.

Painoarvoa ympäristölle ja energialle

Energiakriisi toi energiansäästön ja -tehokkuuden tavoitteiksi  harkkoteollisuuden tuotekehitykseen – ja sillä tiellä ollaan edelleen. Leca-tuotteiden ja -ratkaisujen kehittämisessä kiinnitetään huomiota niiden koko elinkaaren aikaiseen energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen. Samalla ollaan kehityksen kärjessä vastamaassa uusiin vaatimuksiin kuten kiristyviin ohjeisiin ja määräyksiin sekä muuttuviin olosuhteisiin. Yhtenä esimerkkinä on Leca-kevytsoralla toteutettavat hulevesien hallintaratkaisut.

– Pitkä historia, osaaminen sekä Leca-tuotteiden hyvät käyttökokemukset mahdollistavat vahvan toiminnan myös tulevaisuudessa. Tärkeimpiä kehityskohteita ovat vastuuasiat kuten hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja kiertotalous, toteaa markkinointipäällikkö Mikko Pöysti Leca Finland Oy:stä.

Luonnosta lainattu

Leca-soran raaka-aineena on vetelä savi, jonka vesipitoisuus on 42 prosenttia. Tiilien valmistukseen käytettävä savi on kovempaa. Leca-sora on täysin kotimainen tuote, jonka valmistukseen tarvitaan energiaa, mutta siitä jo yli puolet tulee bio- ja kierrätyspolttoaineista – ja näiden osuus kasvaa nopeasti.

Leca-sora on pitkäikäinen. Se ei kulu käytössä eli sen ominaisuudet eivät muutu vuosikymmenienkään aikana. Näin ollen se on myös helposti kierrätettävä tuote. Kun Leca-soraa sisältävä rakennus tulee elinkaarensa päähän ja se puretaan pois, voidaan kevytsora ottaa talteen ja käyttää suoraan sellaisenaan esimerkiksi maanrakennukseen.