Julkinen rakentaminen

Heinolan uusi lukio ja tilat nuorisopalvelulle

Heinolan uuden lukion ja nuorisopalveluiden tilat valmistuivat kaupungin keskustaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle Seminaarin alueelle. Heinolan kaupunki järjesti rakennuksen suunnittelusta arkkitehtuurikutsukilpailun keväällä 2017. Kilpailun voitti Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy ehdotuksellaan ”Notski”.

– Rakennuksen keskelle muodostuva avoin alue yhdistää tiloja ja toimintoja. Syntyy mielikuva nuotiopiiristä ”Notskista”. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja elävät rinnakkain, kertoo projektiarkkitehti, arkkitehti SAFA Timo Jyrinki.

Rakennuksesta on tullut Heinolan uusi maamerkki. Tiiliset pilasterit ja palkit jäsentävät polveilevaa julkisivua. Ne kiertävät koko rakennuksen ja samalla ikään kuin kokoavat eri toiminnot yhteen. Rakennuksen monimuotoisen ja polveilevan ulkomuodon takaa löytyy selkeä ja joustava kokonaisuus. Rakennusmateriaalien valinnassa kiinnitettiin erityistä huomiota kestäviin ratkaisuihin sekä materiaalien yhdessä luomaan kokonaisuuteen.

Julkisivu on tiilestä paikalla muurattu ja osin on käytetty myös perforoitua alumiinikasettia.

Jyringin mukaan tiiliset pilasterit ja palkit jäsentävät julkisivua arvokkaasti ja luovat julkisivun pintaan syvyyttä.

– Rakennuksen polveilevan ulkomuodon kanssa piti olla erityisen huolellinen niin suunnittelu- kuin rakentamisvaiheessa. Tiiltä on käytetty rakennuksessa monella eri tavalla ja mielenkiintoisia detaljeja löytyy eri puolilta taloa. Tiilipilastereiden ja tiilipalkkien integroiminen yhteen teräsrakenteisten katosten kanssa oli haastavaa, mutta palkitsevaa. Urakoitsijat olivat erittäin ammattitaitoisia tiilijulkisivun toteutuksessa.

Heinolan lukio ja nuorisopalveluiden tilat

Lampikatu 1, Heinola

  • Rakennusaika: syys 2019–kesä 2021
  • Huoneala 4 834 ja bruttoala 5 225 m2
  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy
  • Rakennuttaja: Heinolan kaupunki
  • Rakennuttajakonsultti: Sitowise Oy
  • Pääurakoitsija: YIT Suomi Oy
  • Muurausurakoitsija: Muurausliike Sami Vanni Oy
  • Julkisivun materiaaleina tiilimuuraus ja perforoitu alumiinikasetti sekä taustamaalattu julkisivulasi
  • Tiili: EW0479 Sand, Egernsund, Wienerberger, koko 228x108x54 mm
  • Runkorakenteena betonirunko, pilarit ja ontelolaatat, ulkoseinärakenteina betoni/puurunko

Kustannusarvio: 16 miljoonaa euroa