Elinkaari

Sääksjärven seurakuntatalo, Lempäälä

Lempäälän Sääksjärven seurakuntatalo valmistui kesällä 2021 ja se on vanhan sanonnan mukaan ”kirkko keskellä kylää”.  Se on rakennettu entisen seurakuntatalon paikalle, mutta täysin uudella otteella.

– Tilaaja halusi ehdottomasti välttää poispuretun seurakuntatalon rakennusvirheet. Selvää oli, että ehdotamme kivirakentamista. Seurakunnan johto määritteli myös tavoitteet korkeatasoiselle arkkitehtuurille, kertoo pääsuunnittelija, arkkitehti Jouni Kulmala Arkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy:stä.

Materiaalivalinnoissa haluttiin varmistaa terveellisyys, turvallisuus ja hyvä huoltovapaus vähintään sadan vuoden päähän. Runko on kivirakenteinen ja katto kuparista. Rakennus on taivutetun L-kirjaimen muotoinen. Korkea sali on sijoitettu L:n taitteeseen siten, että alttariseinä on perinteiseen tapaan itää kohti. Talo madaltuu tilasarjan päähän mentäessä.

Käyttäjä esitti toiveen mahdollisimman isosta seurakuntasalista. Päätoiminnoista tehtiin yhdisteltäviä, seurakuntasali laajenee lähes kaksinkertaiseksi avaamalla siirtoseinät kerhotiloihin. Kerho- ja partiotilat ovat toiminnallisesti yhdistettäviä, koska kerhot toimivat pääosin päivisin ja partio iltaisin.

Selkeänä tavoitteena oli saada kestävä ja pitkäikäinen rakennus. Suunnitelmalliseksi käyttöiäksi asetettiin vähintään sata vuotta. Siihen perustuu myös kuparin valinta vesikatteeksi. Rakennuksen runko on tehty Lammin Kuorikivi-harkoilla. Seurakunnan kiinteistöpäällikön Karri Koivusillan mukaan kivirakenne on turvallinen ja terveellinen. Valuharkoilla saatiin myös kunnon lämmöneristys, Koivusilta toteaa.

Seurakuntalaiset äänestivät seurakuntatalon nimeksi ”Satama”.

Sääksjärven seurakuntatalo, Satama

– Pitkäahteentie 14, Lempäälä

– Rakennuttaja: Lempäälän seurakunta

– Arkkitehtisuunnittelu: arkkitehti Jouni Kulmala/Arkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy

– Pääurakoitsija: Astora-Rakennus Oy

– Laajuus 700 b-m2, tilavuus 2 900 m3

– Runkorakenne: Lammin Kuorikivi

– Valmistuminen: kesä 2021