Elinkaari

Pyhän kolminaisuuden kirkko, Ylivieska

Ylivieskan vanha, vuonna 1786 valmistunut puukirkko tuhoutui tuhopolton seurauksena pääsiäislauantaina 2016. Uuden kirkon toteuttamisesta järjestettiin suunnittelukilpailu, jonka voitti Arkkitehtitoimisto K2S:n Kimmo Lintulan, Niko Sirolan ja Mikko SummasenTrinitas-niminen ehdotus.

Uusi Pyhän Kolminaisuuden kirkko vihittiin käyttöön huhtikuussa 2021, pääsiäisenä.

Ylivieskan seurakunnan talousjohtaja Kaisa Toivoniemen mukaan kirkon rakennusmateriaalien valinnassa painotettiin yksiaineisuutta, ekologisuutta ja kestävyyttä. Tavoitteena oli myös laadullisesti kestävä rakennus ajatellen tulevia sukupolvia ja tulevaisuutta 200 vuoden päähän. Suunnitteluvaiheen tavoitteita olivat myös sisäilmastotakuu, kiertotalous ja paikallisuus

Rakennuksen ulkoseinät on tehty Poroton-kennotiiliharkoista.

– Yksiaineisten massiivirakenteiden rakennusfysikaalinen toiminta on hallittua ja ennalta tunnettua. Massiivirakenne mahdollistaa myös selkeät geometriset muodot, syvät ikkuna- ja oviaukot sekä vahvan materiaalin tunnun ja akustiikan, Kimmo Lintula toteaa.

– Julkisivu on paikallista ”ruukintiiltä”. Tiilen värisävy elää valon ja vuodenaikojen vaihteluiden mukaan, hahmottuu selkeästi ympäristöstään ja toisaalta ilmentää paikallisuutta. Tarjolla olevat kattotiilen vaihtoehdot säätivät myös haluttua sävyä niin, että saimme ulkoasultaan yhtenäisen, yksiaineisen ilmeen, Lintula sanoo.

Lintulan mukaan kivirakentaminen sopii suomalaiseen kirkkorakentamiseen nyt ja tulevaisuudessa.

– Tekniset innovaatiot kuten massiivitiiliharkko mahdollistavat rakentaa kivestä yksiaineisesti, kestävästi ja kustannustehokkaasti. Yksiaineiset rakenteet ovat siten korjattavia ja elinkaarikestäviä. Tämä mahdollistaa meidän vanhimman rakennusperinnön periaatteiden jatkamisen myös tulevaisuudessa.

Pyhän Kolminaisuuden kirkko

Terveystie 11, Ylivieska

– Rakennuttaja: Ylivieskan seurakunta

– Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto K2S/ Kimmo Lintula, Niko Sirola, Mikko Summanen

– Toteutus: Kotikirkon rakentajat, ryhmittymään kuuluvat Kaarron Rakennus Oy ja Rave Rakennus Oy, Are Oy ja HSK-Sähkö Oy

– Runkorakenne: Wienerbergerin Poroton-kennoharkko

– Julkisivu: Ylivieskan Tiilen rustiikki -tiili

– Huoneistoala noin 1 300 m2, kerrosala 1 500 m2 ja tilavuus 15 000 m3

– Rakennusaika: 10/2019–2/2021

– Rakennuskustannukset: 12,4 miljoonaa euroa