Harkot

As Oy Helsingin Pilvenherra ja Pilvenrouva

Helsingin Ala-Malmilta löytyy ihastuttava uusi pientalojen muodostama suojainen kokonaisuus. Keväällä 2021 valmistuneet As. Oy Helsingin Pilvenherran ja As. Oy Helsingin Pilvenrouvan talot muodostavat viehättävän kokonaisuuden, joka modernista arkkitehtuuristaan huolimatta henkii mennyttä aikaa.

Kohteessa on kaksi luhtitaloa, kolme paritaloa ja kolme rivi- ja kerrostalon välimuotoa, jotka tulkitaan pientaloiksi, koska jokaisella on alakerrassa oma sisäänkäynti. Suurimmat asunnot ovat kooltaan 96 neliön, 4–5 huoneen, keittiön sekä saunan asuntoja ja pienimmät 39 neliön kaksioita.

Eri kokoiset asunnot on suunniteltu monenlaiseen asumiseen.

Rakennuttaja on Basso Building Systems Oy, joka myös urakoi kohteet omana urakkana.

Asemakaava asetti kohteen suunnittelulle tarkat raamit. Pienkerrostaloihin kaava salli luhtitaloratkaisun. Arkkitehti SAFA Rosa Paukio kertoo, että hän pyrki tietoisesti yksinkertaiseen, perinteiseen ratkaisuun.

Pilvenherra ja Pilvenrouva muurattiin Leca-harkoista. Rosa Paukion mukaan harkkorakenteelle on suoraviivaista suunnitella, kunhan muutamat reunaehdot ottaa huomioon.

– Toki muuraustekniikka ja rakentamistekniikka vaikuttavat arkkitehtuuriin. Perinteiset suorat kulmat on helppo toteuttaa. Aukkojen koko on suunniteltava siten, että se pystytään harkonylityspalkilla järkevästi toteuttamaan. – Muuratut rakenteethan ovat varmoja ja kestäviä. Rapatuilla pinnoilla voidaan kokeilla helposti erilaisia värejä ja struktuureja. Harkkomuuraus on varmasti tulevaisuudessakin yksi toimivista ratkaisuista, Rosa Paukio sanoo.

As. Oy Pilvenherra ja As. Oy Pilvenrouva

Rakenne:

• Leca Lex-harkko RUH-380 ja 200

• Leca Design-harkko LTH-380 ja 380-6MPa

• Leca betonivaluharkko BVH-200

• Leca Lex-harkko UH-150 • Pinnoite: Weberin TopDry