Ajankohtaista

Kahi käy myös kerrostalon runkoon

Kalkkihiekkatiilimuuraukset ovat vakiinnuttaneet asemansa erityisesti väliseinärakenteissa, mutta kahista voi rakentaa myös kantavan rungon tietyissä korkeusrajoissa. Muurausliike Sami Vanne Oy rakentaa pienkerrostaloja ja rivitaloja kalkkihiekkatiilirungolla ja poltetusta tiilestä muuratulla julkisivulla.

– Kun rakennamme omia kohteitamme omille tonteillemme, valinta on selvä. Me olemme muurausliike, ja teemme sitä, minkä osaamme parhaiten, sanoo hallituksen puheenjohtaja Sami Vanne. Tästä syystä sekä rungot että julkisivu toteutetaan muurattuina rakenteina.

Sami Vanne Oy urakoi erilaisia muurattuja rakenteita sairaaloista kouluihin ja asuintaloihin eri puolilla Suomea. Erityisesti Hyvinkäällä se on kunnostautunut muurauksiin erikoistuneena perustajaurakoitsijana. Rakenteilla oleva Dioriitti-niminen kerrostalo on järjestyksessä neljäs kolmikerroksinen kahi-kerrostalo. Siinä kaikki väliseinät muurataan kalkkihiekkatiilestä käyttäen kahta tiilipaksuutta: 130 ja 85 millimetriä. Ensin mainitut muodostavat kantavan rungon.

Dioriitin julkisivut muurataan poltetuilla tiilillä. Kalkkihiekkatiili on Sami Vanteen mukaan järkevä ratkaisu julkisivumateriaaliksi vain, jos se voidaan peittää pysyvästi rappauksella.

– Muissa käyttökohteissa voin suositella kahia. Kahi-rungolla voidaan rakentaa kolmikerroksinen kerrostalo. Jos halutaan neljä tai viisi kerrosta, se hoituu niin, että alin tai kaksi alinta kerrosta tehdään valuharkoista, kertoo Sami Vanne.

Julkisivuissa kalkkihiekkatiiliseinä kannattaa aina rapata, muissa käyttökohteissa pinnan voi jättää näkyviin. Vanne kertoo mieltyneensä jo varhain muurattuihin rakenteisiin muun muassa siksi, että muuratessa ei tarvitse kantaa huolta kuivumisajoista. Kymmenen viime vuoden aikana myös muuraustyön pölynhallinta on kohentunut merkittävästi. Ratkaisevasti tähän on vaikuttanut ohutsaumaustekniikan yleistyminen.