Ajankohtaista

Lammin Betoni 65 vuotta

Ensimmäiset Töykkälän Tiilikatteen kattotiilet valmistuivat Lammilla vuonna 1956. Nyt Lammin Betoni on suomalaisen kivitalorakentamisen markkinajohtaja sekä maan vanhin ja suurin harkkovalmistaja. Joka neljäs Suomessa käytettävä harkko valmistetaan Lammilla.

Aarne Töykkälän perustama Töykkälän Tiilikate aloitti toimintansa Hakkalan kartanon navetassa Lammilla, Salpausselän soraharjujen kupeessa. Samassa kylässä, missä Lammin Betoni toimii edelleen.

– Sijainti on erinomainen. Kahdensadan kilometrin säteellä on koko ruuhka-Suomi, toteaa Lammin Betonin markkinointi- ja kehityspäällikkö Markus Inkiläinen, Aarne Töykkälän lapsenlapsi ja Lammin Betonin hallituksen puheenjohtaja.

Edelläkävijän askelin

Suomen jälleenrakentamisen aika antoi hyvän vauhdin tehtaan toiminnalle. Heti 50-luvun lopussa tuotantoa laajennettiin kaivonrenkaisiin, betoniputkiin ja -rumpuihin. 60-luvulla rakennettiin uusi halli vanhan navetan viereen. Paha takaisku sattui 1966, kun navetan tulipalossa tuhoutui 40 000 kattotiiltä sekä kaikki koneet ja laitteet.

Aarne Töykkälä jatkoi sitkeästi tehtaan tuotantoa samalla toimintoja jatkuvasti kehittäen. Vuonna 1964 otettiin käyttöön hänen suunnittelemansa automaattinen harkkokone Sampo. Lammi onkin panostanut tuotekehitykseen kautta aikain ja tehnyt vahvaa yhteistyötä muun muassa VTT:n ja korkeakoulujen kanssa. Hyvinä esimerkkeinä innovaatioista ovat vuonna 1991 markkinoille tuotu timanttihiottu lämpöharkko ja muutama vuosi sitten Lammi Kuorikivi.

– Meillä on jatkuvasti vireillä pari kolme tuotekehityksen hanketta. Monet Lammilta lähtöisin olevat innovaatiot ovat parantaneet koko alaa huomattavasti. Tähän saamme jatkoa ihan lähiaikoina, Inkiläinen vihjaa.

Perheyrityksen periaatteilla

Lammi panosti 90-luvulla vahvasti markkinointiin. Yhtiö oli ensimmäisen kerran mukana asuntomessuilla 1997 Raisiossa.

– Siitä alkoi kivitalojemme esiinmarssi – tai oikeammin lento, Inkiläinen sanoo. Messujen jälkeen kivitalojen myynti kasvoi kymmenen prosenttia vuosittain seuraavan kahdeksan vuoden ajan. Vuonna 2004 perustettiin tytäryhtiö Lammi-Kivitalot Oy. Se ollut 2000-luvun puolivälistä alkaen Suomen suurin kivitaloyritys ja parhaimmillaan neljänneksi suurin omakotitaloyritys.

Markus Inkiläinen sanoo, että perheyrityksenä toimiminen on Lammin keskeinen voimavara.

– Ja laajemminkin: yhdessä tekeminen on meille kaikille tärkeää. Meillä on vahvat ammattilaiset niin omassa organisaatiossa kuin verkostossa. Ammattitaito näkyy ennen kaikkea laadussa. Asiakkaat tietävät saavansa Lammilta laatua ja ovat siitä myös valmiita maksamaan.

– Perheyrityksen toiminta on sekä pysyvää että jatkuvaa. Lammi on työpaikkana arvostettu ja pidetty, täällä kunnioitetaan työntekijöitä. Se ei tarkoita, että pääsee helpolla, vaan kaikki arvostavat toistensa työtä.

Lammin Betoni -konserni

 • Aloitti toimintansa 1956 nimellä Töykkälän Tiilikate
 • Toi markkinoille vuonna 1991 uudenlaisen, timanttihiotun lämpöharkon
 • 2018 kolmesta eri Lammi-brändistä yksi Lammi
 • Konsernin liikevaihto oli vuonna 2020 14,6 miljoonaa euroa
 • Henkilökuntaa konsernin palveluksessa noin 60 henkilöä
 • Tuotteet: lämpökivet, muottiharkot, pilariharkot, väliseinäharkot, valmisanturamuotit, piha- ja muurikivet
 • Lammi Kivitalo -mallistossa lähes 40 eri talomallia
 • Tuotantolaitokset Lammilla, Vantaalla ja Dabrowa Gorniszassa Puolassa
 • Vientiliiketoimintaa mm. Venäjälle, Viroon, Ruotsiin ja Norjaan
 • Asiakkaina rakennusalan ammattilaiset ja omakotitaloja rakentavat perheet
 • Kaikilla Lammi Harkko- ja Pihatuotteilla sekä Lammi Kivitaloilla on Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-merkki