Ajankohtaista

Harkot kestävät rakentamisen tiukatkin suhdanteet

Asuntorakentaminen on tänä vuonna ollut Suomessa jopa ennätyksellisen vilkasta. Tahti näyttää myös jatkuvan, sillä Tilastokeskuksen mukaan asuinrakennuksille myönnetyt rakennusluvat kasvoivat kesä-elokuussa 20,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kovan kysynnän vuoksi tietyt materiaalitoimittajat ovat nostaneet hintojaan ja samalla toimitusajat ovat venyneet huomattavasti. Tämä koskee erityisesti puutavaraa ja betonielementtejä.

– Puuraaka-aineen hintojen nousu on lisännyt harkkojen kysyntää, vahvistaa Lakan Betonin toimitusjohtaja Juho Hiltunen.

Samoilla linjoilla on Leca Finlandin markkinointipäällikkö Mikko Pöysti, jonka mukaan pientalorakentamisen kasvu on tänä vuonna vaikuttanut positiivisesti harkkorakentamiseen.

– Tosin harkkorakenteiset kerrostalot ovat myös viime vuosina lisänneet suosiotaan vahvasti, hän lisää.

Nopeaa rakentamista, hinta ja aikataulu paikallaan

–  Puurakentamisen voimakkaasta hinnannoususta ja elementtien pitkistä toimitusajoista johtuen useita rakennushankkeita on uhannut viivästyminen tai peruuntuminen. Harkoilla olemme pystyneet tarjoamaan hyvän vaihtoehdon, jolla hankkeiden läpivienti on pystytty varmistamaan, toteaa Lammin Betonin markkinointi- ja kehityspäällikkö Markus Inkiläinen.

Harkkorakentamisen yhtenä etuna onkin, että harkkoja on käytännössä heti saatavilla. Sekä Lammi, Lakka että Leca ovat pystyneet toimittamaan asiakkailleen kaikki tilaukset. Tarvittaessa tuotannon kapasiteettia on ajoittain nostettu. Tämä on helpottanut työmaiden logistiikan hoitamista ja varmistanut hankkeiden läpiviennin.

– Harkkorakentaminen on erittäin nopea rakennustapa, joka mahdollistaa työmailla tehtävät muutokset vielä rakentamisen loppuvaiheessa, toisin kuin elementtirakenteisessa kohteessa, Juho Hiltunen muistuttaa.

– Harkkorakentamisen kilpailukyky onkin parantunut entisestään nopean saatavuuden ja hyvin tiedossa olevien kustannusten ansiosta. Myös muurareita ja sopivia urakoitsijoita on ollut riittävästi saatavilla, Mikko Pöysti toteaa.

Aidosti edullinen ratkaisu

Harkkorakentaminen on yleistynyt myös asuinkerrostalojen tuotannossa.

–  Tuotekehityksen tuloksena pystytään tarjoamaan harkoista aito, kilpailukykyinen ja laadukas vaihtoehto betonielementeille tai paikallavalurakenteille isoissakin kerrostalohankkeissa. Harkko on osoittautunut myös parhaaksi vaihtoehdoksi useaan täydennysrakentamisen kohteeseen, kun kyseessä on ollut esimerkiksi ahdas tontti tai korttelin sisäpiha. Markus Inkiläinen toteaa.

– Kerrostaloja tehdäänkin nykyisin yhä enemmän harkoista, vahvistaa myös Juho Hiltunen.

Harkkorakentamisen yhtenä etuna onkin kustannustehokkuus – niin rakentamisen kuin talon elinkaaren aikana.

– Kivitalo mielletään usein puista verrokkiaan selvästi kalliimmaksi. Se mielikuva on viimeistään nyt osoittautunut vääräksi. Tänä vuonna moni alun perin puutaloa rakentamassa ollut kuluttaja on vaihtanut kivitaloon ja saanut toteutettua projektinsa nopeammin sekä edullisemmin.