Ajankohtaista

Ikkuna tulevaisuuteen

Yhdestä Lauritsalan uuden punatiilisen koulurakennuksen toisen kerroksen ikkunasta lankeava valokiila poikkeaa tavanomaisesta. Se on nimittäin kauneimmillaan päivänvalossa, kun auringonvalo heijastuu sen muodostavien lasitettujen tiilien pinnasta.

Lämmin tiilijulkisivu on Wienerbergerin Korian tehtaan punaisenkirjavaa, makasiinipintaista tiiltä, mutta lasitetut Terca-tiilet on valmistettu taiteilija Sanna-Mari Kaipion ohjeiden mukaan ensin aihioina Korian tiilitehtaalla, jonka jälkeen ne on pigmentoitu ja lasitettu Ruotsissa.

Ikkuna tulevaisuuteen -taideteos on seinään eri värisillä tiilillä toteutettu, ikkunasta lähtevä valokeila, joka näyttää heijastavan valoa koulun sisältä.

– Koulun tehtävä on valaista oppilaiden tietä tulevaisuuteen ja avata uusia näkökulmia, Sanna-Mari Kaipio selittää.

Ikkuna tulevaisuuteen on osa rakennuksen tiilijulkisivua ja juuri näin taitelija teoksensa halusi toteuttaa: kiinteänä osana rakenteita eikä irrallisena kuvana seinällä. Taideteos toteutettiin normaalin julkisivumuurauksen yhteydessä.

Julkisivutaideteoksen löytämiseksi päätettiin järjestää avoin taidekilpailu, jonka päämateriaali olisi rakennuksen mukaisesti tiili. Palkintolautakunnan mukaan kilpailun voittanut Ikkuna tulevaisuuteen -teos toi värikkään lisän yksiväriseen rakennukseen ja istui hyvin sen arkkitehtuuriin. Tiiliä on taideteoksessa käytetty materiaalina teknisesti taitavalla tavalla ja lisäksi ehdotus oli hyvin toteutettavissa.

Lauritsalan uusi koulu

Valmistunut: 2021

Rakennuttaja: Lappeenrannan Toimitilat (LATO)

Urakoitsija: YIT Suomi Oy elinkaarimallilla

Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Perko Oy, Tomi Perko

Julkisivumuuraus: SB Rakennus Oy

Julkisivutiilet:

Wienerberger Koriantehtaan RT 285x135x60 R-punaista Makasiinipintaista tiiltä.

Ikkuna tulevaisuuteen: Lasitettu Terca-tiili 285x135x60.