Pientalot

Lakka Smaragdi 147, Etelä-Suomi

Kerrostalojen sylistä, eteläsuomalaisen pikkukaupungin keskustasta löytyy moderni kaunis yksikerroksinen Lakkakivitalo Smaragdi 147. Se on arkkitehti Harri Laation asiakaspariskunnalle eläkevuosien kodiksi suunnittelema tilava kaupunkitalo, jossa aikaa mahtuvat viettämään myös jo omillaan asuvat lapset perheineen.

Kestävästä kivitalosta asiakaspariskunnalla oli jo aikaisempaa kokemusta ja sellaisen he halusivat nytkin rakentaa.

Keskeisellä paikalla kaupunkiympäristössä sijaitsevalle tontille on näkyvyys joka suunnasta. Laatio suunnittelikin rakennukselle suojaisan sylin varjelemaan asukkaita uteliailta katseilta.

Itse rakennuksessa on kolme sektoria. Keskimmäisessä sijaitsevat olohuone ja keittiö. Sivuilla olevissa, kadun suuntaan työntyvissä sektoreissa sijaitsevat kolme makuuhuonetta ja työtilat. Hukkatilaa, kuten tilaa vieviä käytäviä, rakennuksessa on mahdollisimman vähän.  Eri puolilla oleskelutilaa sijaitsevissa makuu- ja työhuoneissa on enemmän rauhaa kuin vierekkäin ja peräkkäin sijaitsevissa huonetiloissa. Kaikissa tiloissa on otettu huomioon esteettömyys, jotta talossa on vanhanakin helppo liikkua.

Talon tilat ovat avarat, ja luonnonvaloa riittää kaikkialle. Huoneissa on lähes lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat. Terassille johtavat ulkoliukuovet. Taloon kuuluu myös lasikko, jossa on kesä lähes ympäri vuoden.

Laajat ikkunapinnat lämmittävät aurinkoisella säällä tilaa, mikä on otettu huomioon säädettävällä verhojärjestelmällä.

Talon huolella viimeisteltyä betonikivipinnoitettua pihaa suojaa eläväpintainen muurikivistä toteutettu aita.

Lakkakivitalo Smaragdi 147 on todellinen kivitalo: runko on muurattu Lakka EKO-380P-harkoista, väliseinät Lakan VSH88/600-väliseinäharkoista ja yläpohja rakentuu ontelolaatoista. Talon urakoi järvenpääläinen Adeltek Oy.

Lakka kivitalo Smaragdi 147 

Valmistunut: 2021

Kerrosala: 164 m2 + varasto 35 m2

Suunnittelu: Arkkitehti Harri Laatio

Urakointi: Adeltek Oy/Jani Nieminen

Runko: Lakka EKO-380P -harkko

Väliseinät: Lakka VSH88/600-väliseinäharkko