Kevytsora

Pumpattava Leca-sorabetoni

Vuosaaren lukiotyömaalla käytettiin Suomessa ensimmäisen kerran uutta, pumpattavaa Leca-sorabetonointia. Vuosaaren lukio on Helsingin ensimmäinen elinkaarihankkeena toteutettu koulu.

– Leca-sorabetonia käytettiin käännettyjen kattojen kaatovaluihin, ontelolaattojen päällä. Leca-sorabetonilla ja sen päälle tulleella 40 mm:n betonilaatalla saatiin aikaiseksi hyvä ja kevyt rakenne vesieristeiden pohjaksi, kohteen vastaavana työnjohtajana työskennellyt Marko Korte YIT Suomi Oy:stä kertoo.

Vuosaaren lukio valmistui vuonna 2021. Työmaalla uutta Leca-sorabetonia asennettiin kolmeen otteeseen. Ensimmäisen kerran huhtikuun lopussa 380 m2:n valukentälle, toisen kerran toukokuun alussa 190 m2. Viimeinen valu 800 m2:n katolla tehtiin kesäkuun alussa. Urakasta vastasi uutuustuotteen kehittänyt Bekason Oy.

Kevyt ja nopeasti kovettuva

Perinteiseen Leca-sorabetoniin verrattuna pumpattava versio on luonnollisesti kevyempi. Sementtiä käytetään vain liimana, rakenne pysyy näin ilmavana.

Uutta Leca-sorabetonia voi pumpata kauas ja korkealle. – Sitä on todella helppo saada kerroksiin sisällä. Meillä on nyt letkulinjaa 120 metriä ja sitä pitkin tuote siirtyy hyvin.

Pienen vesimäärän vuoksi valmis tuote kovettuu nopeasti, joten pinta kestää hyvin kävellä jo alle vuorokauden ikäisenä, Korte sanoo.

Korte sanoo, että uutuustuote sopi Vuosaaren lukio -kohteeseen hyvin.Kattopinnan monimuotoisuudesta huolimatta suunnitellut kaadot on pystytty toteuttamaan kevytsorabetonilla joustavasti ja helposti.

Materiaalit myös sekoitetaan kohteessa, jolloin määrä on aina oikea eikä hukkaa tule.