Pientalot

Talo Aitala & Pohjanen, Helsinki

Petra Aitala-Pohjanen ja Henri Pohjanen etsivät sopivaa tonttia useammankin vuoden ajan, kunnes kuulivat aivan uudesta asuinalueesta Helsingin Kruunuvuorenrannassa. Metsäinen, luonnonläheinen alue lähellä kaupungin keskustaa osoittautui hienoksi ja perheen tulevan omakotitalon tontti oli löytynyt.

Kallioinen rinnetontti ei ollut helpoimmasta päästä ja edellytti sekä räjäyttelemistä että louhintaa. Yhden tason helppoa tasamaan tontin ratkaisua rakennuspaikalle ei olisi voinut mitenkään rakentaa.

Talo Aitala & Pohjasessa on kellarin ja ullakkokerroksen lisäksi kaksi asuinkerrosta. Rakennusoikeutta tontilla oli 150 m2 + autotalli. Kun kellari ja ullakko lasketaan mukaan, tilaa on 250-neliöisessä talossa ruhtinaallisesti koko perheelle: 10-, 6- ja 4-vuotiaille lapsille ja myös heidän ystävilleen, joita talo on päivittäin täynnä.

Lapsiperheelle haluttiin kestävä kivitalo.

– Tutkimme kyllä etukäteen kaikki vaihtoehdot: hirren, puun ja TLT:n, mutta päädyimme kivirakenteeseen sen jykevyyden ja luotettavuuden vuoksi.

Kivitalon voi rakentaa monellakin tapaa, mutta Henri Pohjasen mukaan nimenomaan harkkorakenne tuntui monestakin syystä hyvältä ratkaisulta. Samaan aikaan rakentavan naapurin kanssa yhdessä tutkittiin harkkovalmistajien tuotteita ja vertailtiin tarjouksia.

– Toki valintaan vaikutti hintakin, mutta myös se, että saimme Leca Finlandilta ensikertalaisina rakentajina paljon hyviä neuvoja ja tukea rakennushankkeeseemme.

Kivitalossa on kiviset väliseinätkin, maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys. Viilennystä kivirakenteisessa talossa ei kesäkuumallakaan ole kaivattu. – Kivirakenne pitää kuuman loitolla ja metsä suojaa, Pohjanen kertoo.

Talo Aitala & Pohjanen

– Kruunuvuorenranta, Helsinki

– Rakennuttaja: Petra Aitala-Pohjanen ja Henri Pohjanen

– Suunnittelija: Arkkitehtitoimisto Antti Heikkilä/Joonas Koskela

Leca-tuotteet:

– Talon runko: Leca Design harkko RUH/LTH-380

– Kantavat väliseinät: Leca Lex -harkko RUH-200 ja UH-150

– Kevyet väliseinät: EasyLex-järjestelmällä