Kerrostalot

Tullivuoren asuinkortteli, Helsinki

Helsingin Malmille valmistui vuonna 2021 Tullivuoren asuinkortteli. Kuuden viisikerroksisen pistetalon sekä kaarevan kaksikerroksisen rivitalon kokonaisuus sijaitsee Tullivuorentien eteläpuolella avautuvassa Longinojan laaksossa. Kerrostalot ryhmittyvät pareittain kehämäisesti keskipihan ympärille ja rivitalo rajaa pihan naapurissa olevan pientaloalueen suuntaan.

– Rakennustapaohjeissa rakennukset olivat hyvin värikkäitä, perusväreillä rapattuja. Tiili tuntui kuitenkin heti sopivan luonnonläheiseen rakennuspaikkaan sekä pistetalojen kubistiseen massoitteluun. Rivitalon osalta pohdittiin ensin puujulkisivua. Talo haluttiin kuitenkin tehdä betonirunkoisena, jolloin tuntui sopivalta valita siihenkin tiili, arkkitehti SAFA Veikko Mäkipaja kertoo.

Pistetalojen julkisivuissa on käytetty eriväristen tiilten sekoitusta.

– Julkisivuissa on haettu hieman erilaista muurauspintaa ja eri väriyhdistelmillä on talopareille luotu oma identiteetti. Saumavärit on sovitettu taloittain tiilisekoitukseen. Tiilien asettelu noudattaa tiettyä järjestystä, jolloin julkisivuun on saatu dynaaminen ilme ja printtivaikutelma.

– Rivitalon julkisivu on kerrostaloista poiketen vaalean yhtenäinen. Sen katto on rheinzinkkiä, joka on hieno materiaali, patinoituu nopeasti himmeäksi ja on käytännössä ikuinen. Rivitalon katto on muutenkin tehty huolella, esimerkiksi mitään ilmanvaihtoputkia ei ole näkyvissä. Näin katto on erittäin tyylikäs kerrostalon ikkunastakin katsottaessa, Mäkipaja sanoo.

Asuntojen parvekkeiden sisäpinnat sekä rivitalon kuistivyöhyke ovat lehtikuusta.

– Puinen parvekeinteriööri on miellyttävä käytössä ja puu sekä tiili lämpiminä materiaaleina toimivat hyvin yhteen.

Tullivuoren asuntokortteli, Helsinki

Tullivuorentie 22, 24, 28 ja 39

– Tilaaja: Helsingin ATT

– Yhtiöt: As. Oy Helsingin Tullinpuisto (omistusasuntoja) ja HEKA Malmi Tullivuorentie 22 (vuokra-asuntoja)

– Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy

– 156 asuntoa, noin 11 300 kem2 ja 14 500 brm2

– Rakennusaika: 5/2019–2/2021

– Pääurakoitsija: Skanska

– Julkisivutiilet: Wienerberger Oy