Pientalot

Villa Bergola, Raasepori

Villa Bergolassa on panostettu laatuun niin suunnittelussa, materiaaleissa kuin toteuttamisessakin. Rakennus on meri-ilmastossa ja siten kovien säiden armoilla. Kalliota vasten oleva julkisivu on harkkorakenteinen – ja se on tehty ihan uudella tyylillä.

– Suunnittelimme takajulkisivun muurimaiseksi, mutta tarkempaa toteutusta emme olleet päättäneet. Mietimme erilaisia vaihtelevapintaisia muuraustapoja, kunnes rakennesuunnittelija Niklas Nyman ehdotti rakenteeksi Lammin LL400 -harkkoa. Mielestämme lämpökivi kaikessa yksinkertaisuudessaan saattoi vastata tavoitteitamme, jos pintaan saataisiin eloa harkkoladonnan tahallisella rosoisuudella. Soitimme Lammille kysyäksemme voisiko harkot latoa myös hiukan porrastaen. Meille neuvottiin, että jos porrastus pysyy säännöllisenä ja 1,5 cm rajoissa, seinän tekninen toimivuus ei kärsi, kohteen projektiarkkitehti SAFA Erno Honkonen Futudesign Oy:stä kertoo.

– Alun perin tarkoitus oli viimeistellä porrastettu harkkomuuraus läpikuultavan ohuella slammauksella tai silikaattimaalilla. Eri pinnoista tehtiin muutamia testejäkin. Lopulta huomasimme, että paras ja raikkain pinta tulee, kun harkko jää näkyviin sellaisenaan, kohteen pääarkkitehti SAFA Aleksi Niemeläinen kertoo.

– Urakoitsija Jerker Jensénkin innostui uudesta ideasta ja hän ratkoi osaltaan monia muuraukseen liittyviä yksityiskohtia ja käännön haasteita.

– Tiilisten julkisivujen muuraamisessa on hyvin monenlaisia tapoja, joita harkkomuurauksissa ei niin tavata. Harvemmin harkkoa näkee puhtaaksimuurattuna, yleensä rakenne jää rappauksen alle, Honkonen sanoo.

– Villa Bergolassa pieni muutos harkkoseinän muuraukseen toi ison eron lopputulokseen. Jos seinä olisi muurattu harkoista normaalisti, mutta jätetty pinnoittamatta, se olisi ehkä näyttänyt liikaa keskeneräiseltä, Niemeläinen jatkaa.

– Tämän uuden idean miettiminen vaati vähän aikaa, muutaman puhelinkeskustelun ja pari testiä. Ne työtunnit kyllä kannattivat! Puolitoista senttiä limitystä ei kuulosta paljolta, mutta se muutti julkisivun ilmeen täysin.

Villa Bergola, Raasepori

– Vapaa-ajan asunto

– Päärakennus 140 m2, oh, k, 3 mh, kph, s, 2 wc sekä vierastalo 40 m2, 1h, k, kph. Rantasauna valmistuu myöhemmin.

– Valmistumisvuosi: 2021

– Arkkitehtisuunnittelu: Futudesign Oy/ Aleksi Niemeläinen pääsuunnittelija ja Erno Honkonen arkkitehti

– Rakennesuunnittelu: Niklas Nyman

– Pääurakoitsija: Byggnadsfirma Jerker Jensén