Ajankohtaista

Tiilestä taidokkaita ornamentteja tehtaassa

Monimuotoisia, mielikuvituksellisia ja yksilöllisiä. Uusien rakennusten tiilijulkisivut eivät Hollannissa jätä katsojaa kylmäksi.Arkkitehti Marlies Rohmeria voikin kiittää hollantilaisen tiiliarkkitehtuurin elvyttämisestä. Rohmer on päättänyt suunnitella tiilirakennuksia aina kun mahdollista.

– Minusta tiili on materiaalina joustava ja luova. Sitä voi käyttää niin monella eri tavalla, hän perustelee.

Paikallamuurattu tiilijulkisivu ei välttämättä aina ole se edullisin toteutusvaihtoehto – varsinkaan, jos sen halutaan olevan vielä koristeellinenkin. Kun sosiaalisen rakentamisen kohteeseen Groningenissa 2010 piti löytää kustannustehokas vaihtoehto, Marlies Rohmer ei halunnut päätyä pelkkään puhtaaksimuurattuun pintaan. – Riittävän edullisella tiilellä toteutettuna ratkaisu olisi näyttänyt halvalta.

Marlies Rohmer lähti etsimään riittävän näyttävää, mutta nopeasti ja edullisemminkin toteutettavaa ratkaisua ja päätyi tiilireliefiin. – Halusin luoda tiilijulkisivuja, joissa olisi yhtä kauniita ornamentteja kuin vanhoissa tiilijulkisivuissakin.

Toteutus osoittautui kuitenkin ongelmaksi, sillä reliefien muuraamisen ammattilaisia ei maasta enää löytynyt. Heitä oli etsittävä Puolasta.

Rohmer kehitti ratkaisuksi pienelementit, jotka voidaan valmistaa tehdasolosuhteissa. Tiilet ladotaan puiseen muottiin mallin mukaan ja betoni valetaan päälle. Täysin valmiit elementit kuljetetaan työmaalle ja kiinnitetään 10 mm tiilikiinnikkeillä.

Toisin kuin taitavia erikoismuurareita, betonitehtaita on helppo löytää ja toimistolla on useita yhteistyökumppaneita niin Alankomaissa kuin Saksassakin.

Rohmerin mukaan tiilipienelementtien käyttäminen ei sinänsä tule paikalla muuraamista halvemmaksi, mutta ornamenttien valmistaminen tehtaassa on selvästi yksinkertaisempaa sekä nopeampaa ja onnistuu kaikissa sääoloissa. Pienelementtiornamentteja ja paikallamuurausta voidaan myös yhdistää ja siten saada aikaan vieläkin monimuotoisempia ratkaisuja.