Ajankohtaista

Sutimestarin sauma elävöittää julkisivut

Sutimestarin saumaa on käytetty esimerkiksi syksyllä 2021 Helsingin Sörnäisiin valmistuneessa Taideyliopiston uudisrakennuksessa, jonka julkisivussa yli vedetty saumaus tuo elävyyttä isolle tiilipinnalle.

Sutimestarin sauman mukaisessa menetelmässä kauhalla leikattu sauma jätetään hieman kuperaksi koholleen, jonka jälkeen sauman hieman kuivahdettua suoritetaan varsinainen sauman muotoilu eli tiilipinnan penslaus märällä pitkäjouhisella maalarin siveltimellä tai kalkkihakkurityyppisellä sudilla siten, että ylimääräinen laasti levitetään vaakaliikkein kauttaaltaan tiilen pinnalle. Sivellintä on kasteltava määräajoin.

Pursosauman kokoa kasvattamalla saadaan aikaan peittävämpi pinta, jolloin esilevitys voidaan tarvittaessa suorittaa myös lastalla ja viimeistely edellä mainitulla tavalla maalarin siveltimellä vaakaliikkein.

Menetelmässä siis saumasta pursuva ”ylijäämä” levitetään myös tiilien päälle sen sijaan, että se poistettaisiin ja julkisivu siistittäisiin saumaraudalla.

– Käytetty saumaustekniikka antoi sopivasti elävyyttä suurelle yhtenäiselle tiilipinnalle, Mylly-hankkeen projektiarkkitehti Teemu Toivio JKMM Arkkitehdeiltä kertoo.

Saumaustapa myös pehmentää julkisivun ilmettä muuten selkeälinjaisessa rakennuksessa.

– Hyvän tiilipinnan muodostumisessa sauman värisävy ja rakenne muodostavat käytetyn tiilityypin ja ladontatavan kanssa kokonaisuuden. Onnistunut kokonaisuus muodostuu, kun kaikki osa-alueet ovat kunnossa.

Kuvat: Marc Goodwin, Mika Huisman, Tuomas Uusheimo ja Hannu Rytky