Ajankohtaista

Jalokivi keskellä kaupunkia

Kerrostalojen sylistä, eteläsuomalaisen pikkukaupungin keskustasta löytyy moderni kaunis yksikerroksinen Lakkakivitalo Smaragdi 147. Se on arkkitehti Harri Laation asiakaspariskunnalle eläkevuosien kodiksi suunnittelema tilava kaupunkitalo, jossa aikaa mahtuvat viettämään myös jo omillaan asuvat lapset perheineen.

Tontti asetti rakennukselle omat vaatimuksensa. Keskeisellä paikalla kaupunkiympäristössä sijaitsevalle tontille on näkyvyys joka suunnasta. Laatio suunnittelikin rakennukselle suojaisan sylin varjelemaan asukkaita uteliailta katseilta.

Itse rakennuksessa on kolme sektoria. Keskimmäisessä sijaitsevat olohuone ja keittiö. Sivuilla olevissa, kadun suuntaan työntyvissä sektoreissa sijaitsevat kolme makuuhuonetta ja työtilat. Hukkatilaa, kuten tilaa vieviä käytäviä, rakennuksessa on mahdollisimman vähän.

Taloa lähdetään toki suunnittelemaan olemassa olevalle tontille, mutta Lakkakivitalo Smaragdia Laatio lähti kuitenkin suunnittelemaan oikeastaan ensisijaisesti sisältä ulospäin, tilaratkaisut edellä.

– Eri puolilla oleskelutilaa sijaitsevissa makuu- ja työhuoneissa on enemmän rauhaa kuin vierekkäin ja peräkkäin sijaitsevissa huonetiloissa.

Kaikissa tiloissa on otettu huomioon esteettömyys, jotta talossa on vanhanakin helppo liikkua. Talon tilat ovat avarat, ja luonnonvaloa riittää kaikkialle. Huoneissa on lähes lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat. Terassille johtavat ulkoliukuovet. Taloon kuuluu myös lasikko, jossa on kesä lähes ympäri vuoden.

Lakkakivitalo Smaragdi 147 on todellinen kivitalo: runko on muurattu Lakka EKO-380P-harkoista, väliseinät Lakan VSH88/600-väliseinäharkoista ja yläpohja rakentuu ontelolaatoista. Talon urakoi järvenpääläinen Adeltek Oy.