Ajankohtaista

Talo Rekola, Tontunmäki, Espoo

Kun arkkitehti SAFA Jouni Rekola suunnitteli perheelleen kodin, sen tuli oli valoisa ja yksiaineinen. Materiaaleista haluttiin hyvin luonnonmukaisia.

Rekolan mukaan talon rakenteesta haluttiin mahdollisimman vikasietoinen aiemmin, vanhassa puutalossa koettujen sisäilmaongelmien takia. Ulkoseinät ovat yksiaineisia ilman höyrynsulkua.

– Tuulettuva alapohja sallii ajan saatossa talotekniset korjaukset. Tuulettuva yläpohja puolestaan mahdollistaa vesikatteen kunnon tarkkailun.

Rakennuksen maanvastainen seinä on Leca-harkkoja ja maanpäälliset keraamisia Poroton-kennoharkkoja. Ne olivat Rekolalle tuttuja jo ennen oman talon suunnittelua.

Rakennus sijaitsee kalliorinteessä. – Tontin muodon vuoksi ainakin kellari piti toteuttaa kivirakenteisena ja siitä lähti kehittymään koko rakennuksen materiaalivalinta.

Rekolan mukaan leca/porotonharkkorakentaminen toi ensimmäistä pientaloaan rakentavalle perheelle vapautta.

– Rakennuksen rungon voi tehdä valmiiksi miettimättä yksityiskohtaisesti, mihin esimerkiksi pistorasiat sijoitetaan. Ainakin me tarvitsimme aikaa miettiä valaistuksia ja kodin teknistä varustelua.

Rakennuksessa asuintilat jakaantuvat kolmeen tasoon, jotka mukailevat kalliorinnettä. Työhuone sekä pesu- ja saunatilat takkahuoneineen sijoittuvat ensimmäiseen kerrokseen. Muuntojoustavassa työhuoneessa on oma sisäänkäynti sekä varaus minikeittiölle ja kylpyhuoneelle.

Keittiö, ruokailutila ja kolme makuuhuonetta sijoittuvat toiseen kerrokseen. Olohuone sijaitsee välikerroksessa, joka avautuu toiseen kerrokseen korkean sisäkaton välityksellä. Tilat kiertyvät portaikon ja takan ympärille.

Luonnonvaloa on haluttu päästää sisään mahdollisimman monesta suunnasta ja näkymiä avautuu ympäröivään puutarhaan. Talon kaikki kolme makuuhuonettakin avautuvat kahteen suuntaan.

Lue laajempi artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdestä

Talo Rekola, Tontunmäki, Espoo

– Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: arkkitehti SAFA Jouni Rekola

– Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Pekka Häyrinen Oy

– Rakennusaika: 5/20–6/21

– Runkorakenne: kellarikerros Leca-harkko, runko Poroton-kennoharkko, julkisivu rapattu

– k, oh, 3 mh, työhuone, sauna, takkahuone

– Pääurakoitsija: Hemike Oy/Mika Ketola

– Vastaava työnjohtaja: Tullisaaren Rakennus Oy/Jarmo Liimatainen

– Ulkorappaus: Pintaamo Oy/Timo Honkanen

– Sisätasoitus: Tuusulan Tasoite Haverinen Oy/Jouni Haverinen

– Pihakivetys: Kivideco Oy/Mehmet Ayhan

– Rakenne: Maanvastaiset seinät Leca-harkko, maanpäälliset Poroton-kennoharkko, julkisivu rapattu, tuulettuva alapohja, välipohjat ja alapohja ontelolaattaa