Ajankohtaista

As Oy Helsingin Jylhä, Viikki, Helsinki

Helsingin Viikinmäen laelle, alueen upeimmalle paikalle on valmistunut harkkorakenteinen pienkerrostalon ja rivitalojen kokonaisuus. Kohde on nimetty osuvasti Helsingin Jylhäksi.

– Rakennusmassat on ikään kuin laskettu kallion päälle, arkkitehti SAFA Mari Matomäki kuvaa.

Helsingin Jylhä ja sen naapuriyhtiö Helsingin Kalliopuisto ovat Basson toteuttamaa varmaa harkkorakentamisen laatua. Basso ja Hedman & Matomäki ovat tehneet hyvää yhteistyötä lukuisissa harkkorakenteisissa rivi- ja pienkerrostaloissa aikaisemminkin.

– Pidin tämänkertaista suunnittelutehtävää alusta asti haastavana, mutta samalla paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia sisältävänä, Matomäki toteaa.

Harjannetien puolella rakennukset ovat kerrostaloja ja Ristiretkeläistenkadun puolella rivitaloja.  Kallion muoto on vaikuttanut myös asuntojen sisäänkäynteihin.

–  Osaan rivitaloista sisäänkäynti on perinteisesti ensimmäisestä kerroksesta. Eteläpään rivitalossa sisäänkäynnit ovat kuitenkin toisesta kerroksesta, koska kallio karkaa alta. Näihin käynti on puista laituria pitkin. Laiturin ja rakennusten alla kallio on luonnontilassa.

Mari Matomäki sanoo halunneensa luoda Helsingin Jylhästä jännittävän linnavuorimaisen kokonaisuuden.

– Itselleni oli alusta asti selvää, että rakennuksen värit haetaan olemassa olevan kallion väreistä. Rappaus onkin taipuvainen moneen värisävyyn. Julkisivut ovat kaduille päin väriltään hyvin tummia ja sisäpihan puolelta vaalean valoisia.

Harkkorakentamisesta on selvää etua myös työmaalle. Basson vastaavan työnjohtajan Tero Särkijärven mukaan toimitukset ovat joustavia ja tavara on saatavissa myös nopealla aikataululla. Harkot ovat logistisesti helppokäyttöisiä, koska ne ovat nostettavissa suoraan kuormasta kerroksiin. Kuljetukset onnistuvat myös haastavampiinkin paikkoihin, koska kuormien koko on helposti muokattavissa. Harkot kestävät kosteusrasitusta ja siitä aiheutuvia haittoja muita materiaaleja paremmin. Harkkorakenne on myös helposti muokattavissa esimerkiksi huonekorkeuden osalta.

Katso laajempi artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdestä:

As Oy Helsingin Jylhä, Ristiretkeläistenkatu 10, Helsinki

– 5 rakennusta, 2-3 kerrosta

– 32 asuntoa, koot 29,5–94,5 m2

– Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehti SAFA Mari Matomäki / Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki

– Toteutus: Basso Building Systems Oy

– Ulkoseinissä käytetty Lecan LTH-380 -kevytsoraeristeharkkoa ja kantavissa huoneistojen välisissä seinissä Lecan BVH-200 -betonimuottiharkkoa, julkisivu pääosin rapattu

– Rakennesuunnittelu: RA-Suunnittelu Oy

– Rakennusaika: 10/2020–6/2021