Ajankohtaista

Harkkorakenteet lisääntyvät kerrostaloissa

Harkkorakentamisen hyödyt kerrostalorakentamisen vaihtoehtona on tunnistettu Suomessakin ja erityyppiset harkkoratkaisut kasvattavat suosiotaan runkorakenteina. Syykin on selvä: kivi- ja paikallarakentamisen edut toteutuvat jopa vaihtoehtoisia ratkaisuja nopeammin ja kustannustehokkaammin.

Erityisen suuri muutos on tapahtunut ammattirakennuttajien ja tilaajien valveutumisessa. Usein harkkorakenteen aikataululliset ja laadulliset ominaisuudet osataan ottaa huomioon jo hankesuunnittelun alkumetreillä.

Harkkorakentamisen kilpailukyvystä kertoo muun muassa se, että harkoista on toteutettu yksilöllisiä asuinkerrostaloja tiukkaan ARA-hintaan. Paikallarakennettu harkkotalo on myös harhaluuloista poiketen nopea toteuttaa. Esimerkiksi Lohjan keskustaan valmistui vuonna 2019 viisikerroksinen asuintalo, jonka harkkorunko nousi kolmessa kuukaudessa. Rakennuttajan mukaan elementeillä ei olisi nopeampaan tahtiin päästy. 

Harkot ovat kappaletavaraa eli niitä on aina sujuvasti saatavilla ilman turhia odotuksia. Tämä on ollut tarpeen varsinkin viime aikoina. Useita puu- ja betonihankkeita on uhannut viivästyminen tai jopa peruuntuminen. Harkot ovat tarjonneet hyvän vaihtoehdon, jolla hankkeiden läpivienti on pystytty varmistamaan ja projekti on saatu toteutettua nopeammin sekä edullisemmin. 

Harkkoja on helppo tuoda työmaalle ja käsitellä rakennuksella. Työmaalla ei tarvita suurta varastointitilaa eikä nostokapasiteettia.

Lue miten Helsingin Liisankadulla rakennettiin ahtaalle sisäpihalle kaksi kerrostaloa harkoista

Helsingin Viikin korkeimmalle paikalle rakennettiin viisi kerrostaloa harkoista.