Ajankohtaista

Tiililaatta kevyesti ja nopeasti tuulettuvalla rakenteella

Rauman keskustassa sijaitsevassa taloyhtiössä toteutettiin julkisivukorjaus rakenteella, jossa alkuperäisen tiilimuurauksen ulkonäköä varsin hyvin vastaava tiililaatoitus asennettiin kiinnityslaastilla rappauslevyjen pintaan. Olennaista uudessa ulkoseinärakenteessa on sen tuulettuvuus verrattuna alkuperäiseen.

Erityisesti 1970-luvulla Suomessa rakennettiin paljon asuinkerrostaloja, joiden julkisivuista ”unohdettiin” tuuletusrako kokonaan pois tai ne oli puutteellisesti tehty. Aikanaan tämä yleinen tapa on nykytiedon mukaan yksiselitteisesti virhe, joka on korjattava viimeistään silloin, kun julkisivu alkaa olla vaarallisen huonossa kunnossa. Tällainen oli tilanne Asunto Oy Rauman Wanhan Merikoulunmäen kohteessa.

– Kiinteistön eteläjulkisivujen yläosista oli alkanut tippua tiiliä. Alkuperäiset tiilimuuraukset olivat jo 50 vuoden ikäisiä, ja niiden tekninen käyttöikä oli vähitellen kulunut umpeen. Etelän suuntaisilla julkisivuilla ulkoseinät ovat selvästi kovemmalla säärasituksella, ja ne alkavat siksi vaurioitua ensimmäisinä, kertoo kohteen rakennesuunnittelija Jirsi Lalla Aavatec Oy:stä.

Lalla kertoo valinneensa Wanhan Merikoulunmäen kohteeseen rappauslevyn päälle asennettavat tiililaatat, koska näin oli mahdollista säilyttää alkuperäisen kaltainen ulkonäkö ja samalla toteuttaa rakenne tuulettuvana.

Kokonaisvaltainen paketti

Julkisivujärjestelmän kohteeseen toimitti Weber, joka kuuluu Saint Gobain -konserniin. Järjestelmä koostuu uloimmasta sisimpään rakenneosaan luetellen tiililaatasta, kiinnityslaastista, verkotuslaastista ja lasikuituverkosta, rappauslevystä, tuuletusraosta ja lämmöneristeestä. Kokonaisuus kiinnittyy niin ikään Weberin toimittamaan Serpovent-teräsrankajärjestelmään.

– Olennaista on paitsi hyvä tuote myös tiivis yhteistyö hankkeen muiden osapuolten kanssa. Meidän roolimme on palvella sekä suunnittelijaa että urakoitsijaa menemättä kuitenkaan heidän osaamisalueelleen, Weberin aluemyyntipäällikkö Mika Lammi toteaa.

– Tällaisissa kohteissa on tärkeää, että tarjouslaskentavaiheessa korjaussuunnitelmat ovat mahdollisimman tarkat ja toteutuskelpoiset. Tässä juuri korostuu suunnittelijoiden ja julkisivujärjestelmän toimittajan vuoropuhelu, mistä tämä kohde on hyvä esimerkki, kertoo TEH-Yhtiöiden projektipäällikkö Julius Yrttiaho.

Asunto Oy Rauman Wanhan Merikoulunmäki

– Kohde: 1970-luvulla valmistuneen kerrostalon julkisivukorjaus

– Tilaaja: Asunto Oy Rauman Wanhan Merikoulunmäki

– Urakoitsija: TEH-Saneeraus Oy

– Suunnittelija: Aavatec Oy

– Urakan sisältö: Muuratun pintarakenteen korvaaminen tiililaatoilla ja koko julkisivurakenteen uusiminen

– Aikataulu: 10/2021–11/2021